Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V Európe opäť zaznamenali smrtiaci vírus, ktorý sa tu bežne nevyskytuje: Prenášajú ho kliešte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ŠPANIELSKO - Vírus, ktorý sa vyskytuje v Afrike a na Strednom východe, bol v posledných týždňoch spozorovaný v Európe, konkrétne v Španielsku. Jeho smrtnosť je 30 až 40 percent. Reč je o krymsko-konžskej hemoragickej horúčke. Riziko prenosu počas dovolenky v destináciách, kde bol zaznamenaný, našťastie nie je veľké.

Ochorenie je spôsobené vúrusom prenášaným kliešťami. Až 30 percent pacientov do dvoch týždňov zomiera. Proti chorobe neexistuje žiadne očkovanie. Prenáša sa aj kontaktom s infikovanou krvou alebo tkanivami oviec, kráv či kôz bezprostredne po zabití.

archívne video

Španielov vystrašil údajný žralok, má ísť však o veľrybu (Zdroj: Facebook/Policía Local de Lepe.)

V uplynulých týždňoch zaznamenali niekoľko prípadov v Španielsku a existujú obavy, že by sa krymsko-konžská hemoragická korúčka mohla rozšíriť aj do ďalších krajín, píše dailystar. Ochorenie sa v uplynulých rokoch objavilo aj v iných turistických destináciách, ako sú Turecko či Bulharsko.

Chorobu rozširujú kliešte rodu Hyalomma, ktoré zvyčajne parazitujú na dobytku v Číne, na Blízkom východe a v Afrike. V Európe sa objavuje veľmi málo. Tento druh kliešťa sa tu prirodzene nevyskytuje, no dostáva sa do Európy prostredníctvom migrujúcich vtákov. Väčšina prípadov ochorenia sa vyskytuje u ľudí pohybujúcich sa v oblasti živočíšneho priemyslu, ako sú poľnohospodári, pracovníci na bitúnkoch a veterinári. Riziko nákazy pre bežných turistov nie je vysoké. Ochorenie sa zvykne šíriť lokálne. 

K symptómom patria aj veľké modriny

Prejavy choroby zahŕňajú horúčku, bolesti svalov a krku, závraty, bolesti chrbta a hlavy, boľavé oči a citlivosť na svetlo. Pri postupe choroby začnú vznikať na tele veľké modriny. Okrem toho môžu pacienti trpieť silným krvácaním z nosa či z iných miest na tele.  

Viac o téme: Krymsko-konžská hemoragická horúčkaKliešťeNairovírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu