Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

USA poprelo Trumpovu imunitu v prípade vyjadrení voči novinárke, ktorá ho žaluje

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

NEW YORK - Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok uviedlo, že na exprezidenta Donalda Trumpa sa nevzťahuje imunita za jeho vyjadrenia z roku 2019 voči novinárke E. Jean Carrollovej, ktorá ho žaluje za znásilnenie. Tento prípad môže v januári budúceho roka pokračovať súdnym konaním, informujú agentúry AP a stanice CNN.

Táto zmena postoja odstraňuje jednu právnu prekážku v prípade žaloby za ublíženie na cti, ktorú Carrollová podala ešte v roku 2019. Ide o vyjadrenia z obdobia Trumpovho pôsobenia v úrade prezidenta, keď poprel, že sa voči nej dopustil sexuálneho útoku. Ministerstvo rozhodlo, že nie je k dispozícii dostatok dôkazov určiť, či exprezident pri svojich vyjadreniach konal v rámci rozsahu svojho zamestnania alebo služby vláde. O svojom rozhodnutí listom informovalo právnikov Trumpa i Carrollovej.

Súdny proces sa má začať v januári budúceho roka. Trumpovi právnici sa k rozhodnutiu bezprostredne nevyjadrili. Ministerstvo spravodlivosti predtým tvrdilo, že Trumpa pred súdnym konaním chráni zákon z roku 1988, ktorý federálnym zamestnancom poskytuje úplnú imunitu za správanie v rámci výkonu funkcie, píše AP.

Vraj nie je jeho typ

Súd v newyorskom Manhattane 9. mája rozhodol, že Trump v 90. rokoch sexuálne napadol Carrollovú a neskôr v októbri 2022 ju očierňoval, keď o tom klamal. Žalobu zo znásilnenia však súd zamietol a sudca Trumpovi nariadil vyplatiť odškodné päť miliónov dolárov. Ten sa proti rozsudku odvolal. Trumpovi právnici koncom júna podali voči Carrollovej žalobu za ohováranie. Jedným z dôvodov boli jej vyjadrenia pre stanicu CNN deň po vynesení rozsudku. V ňom tvrdila, že Trump sa znásilnenia voči nej predsa len dopustil. Trump žiada stiahnutie žaloby a odškodné.

Carrollová exprezidenta v novembri 2019 zažalovala za ublíženie na cti, ktorého sa Trump údajne dopustil v súvislosti s popieraním činu, keď sa vyjadril, že Carrollová ani "nie je jeho typ". Novinárka uvádza, že Trump tým poškodil jej povesť a kariéru. Vlani v novembri novinárka podala žalobu aj za sexuálny útok. Využila pritom nový zákon, ktorý chráni obete sexuálnych útokov aj desaťročia po údajnom čine.

Viac o téme: NovinárkaŽalobaUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu