Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto tretí (9. júla 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu vrátil z návštevy Turecka spoločne s piatimi bývalými veliteľmi ukrajinských vojakov, ktorí bránili mariupolské oceliarne Azovstaľ pred útokmi ruských inváznych vojsk. Informovala o tom televízna stanica Sky News. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 500

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 500 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Rusko ostreľovalo Chersonskú oblasť a zranilo šéfa miestnej nemocnice.

21:15 "Nechcem ísť do Vilniusu pre nič za nič": Zelenskyj povedal, že sa zúčastní na nadchádzajúcom summite NATO, ak sa počas neho rozhodnú o Ukrajine.

20:30 Výbuch ohlásili neďaleko Rusmi okupovaného Melitopolu.

19:30 Ukrajina čoskoro dostane protimínové lode z Holandska, uviedol minister obrany Oleksij Reznikov.

18:30 NATO sa dohodlo na "dôležitých rozhodnutiach" pre Ukrajinu, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Biden však povedal, že v súčasnosti nevidí jednotu v NATO v otázke prijatia Ukrajiny do aliancie.

18:00 Ruské útoky na Kyjev zabili viac ako 170 civilistov.

17:00 Ruskí „vojnoví korešpondenti“ a Z-propagandisti hlásia odvolanie Gerasimova z velenia na Ukrajine.

16:20 „Pravidlá Wagnerovho PMC“ podpísané Prigožinom a Utkinom 1. mája 2014 sa objavili online.

15:45 Poľsko tajne poslalo na Ukrajinu asi tucet vrtuľníkov Mi-24.

15:00 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonna uviedla, že krajina zvýši svoju vojenskú podporu pre Ukrajinu a pripravujú sa nové dodávky pomoci.

14:30 Takto vyzerá odmínovanie v praxi.

14:00 Kambodžský premiér Hun Sen v nedeľu vyzval ukrajinských predstaviteľov, aby nepoužívali kazetovú muníciu, ktorú Ukrajine plánujú dodať Spojené štáty na boj proti ruskej invázii. Urobil tak v súvislosti s následkami vietnamskej i občianskej vojny, ktorým čelí Kambodža dodnes. Humanitárne organizácie plán USA dodať Kyjevu kazetovú muníciu ostro odsúdili.

13:45 Erdogan chce predĺžiť zmluvu o obilninách o ďalšie 3 mesiace. Iniciatíva obilia Čierneho mora, ktorá umožňuje Ukrajine pokračovať vo vývoze obilia uprostred totálnej vojny v Rusku, bola predĺžená 17. mája a jej platnosť vyprší 18. júla.

Volodymyr Zelenskyj a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (9)
Volodymyr Zelenskyj a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

13:30 Sergej Aksjonov, ruský splnomocnenec v telegrame tvrdil, že ruská protivzdušná obrana zostrelila riadenú strelu pri okupovanom Kerči.

13:15 Ukrajinské sily "napredujú" pri Bakhmute, zatiaľ čo ruské jednotky sú "uväznené" v niektorých oblastiach, povedal 9. júla generál Oleksandr Syrskyi, veliteľ ukrajinských pozemných síl. Podrobnosti neposkytol.

13:00 Ruská žoldnierska wagnerova skupina vedená Jevgenijom Prigožinom naďalej predstavuje potenciálnu hrozbu pre šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho mocenský aparát. Píše sa to v najnovšej analýze amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so sídlom  vo Washingtone, informuje v nedeľu agentúra DPA.

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (9)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: SITA)

12:35 V Nižnom Novgorode sa spoločnosť vlasteneckých okoloidúcich prilepila na dievča s vlajkou USA. Vytrhli jej ju z rúk a zapálili.

12:20 Doprava na krymskom moste je dočasne zastavená v oboch smeroch. Podľa kanálov Russian Telegram je to kvôli pokusu Ukrajinských ozbrojených síl zaútočiť na jeho časť pri Kerchu.

12:00 Prezidenti Ukrajiny a Poľska si pripomínajú nevinné obete volynského masakru.  "Pamäť nás spája! Spolu sme silnejší!" - napísal prezident Zelenskyj.

11:45 Bidenovi sa po odoslaní kazetovej munície na Ukrajinu a v predvečer summitu NATO podarilo užiť si letné slnko na pláži neďaleko svojho domu v RehobothBeach, Delaware.

11:35 Ukrajinský prezident Zelenskyj sa v nedeľu, dva pred začiatkom summitu NATO vo Vilniuse, stretol so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom. Informovala o tom agentúra PAP.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (9)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

11:00 Polovojenská organizácia Légia Sloboda Ruska, ktorá je súčasťou Ozbrojených síl Ukrajiny a tvoria ju prebehlíci z ruských ozbrojených síl a ruskí dobrovoľníci, plánuje v blízkej budúcnosti vykonať ďalšie akcie v ruských oblastiach hraničiacich s Ukrajinou. 

"V nadchádzajúcom mesiaci alebo tak príde ďalšie prekvapenie," povedal Maximillian Andronnikov, ktorý si hovorí Cézar, v rozhovore pre britský nedeľník nedeľné noviny The Observer, o ktorom informuje agentúra DPA.

10:40 Zelenskyy a Duda sú v Lutsku. Poľsko už súkromne previezlo tucet helikoptér Mi-24 na Ukrajinu, píše The Wall Street Journal.

10:25 Rusko sa podľa údajov zverejnených španielskou energetickou spoločnosťou Enagas stalo v júni tohto roku prvým dodávateľom plynu pre Španielsko.

10:00 Putin sa bojí ísť do Turecka.  Erdogan ho láka, ako sa len dá, ale on sa vyhýba akýmkoľvek výletom do zahraničia, povedal Igor Semivolos, riaditeľ Centra pre štúdium Blízkeho východu.

9:35 Ukrajina oficiálne uznala útok na krymský most? „273 dní od prvého úderu na Krymský most s cieľom narušiť ruskú logistiku,“ napísala námestníčka ukrajinského ministra obrany Anna Malyarová a zhrnula 500 dní totálnej vojny.

9:00 V Lukašenkovej bezpečnostnej službe pribudla nová pozícia - nosič psov.

8:35 Ruská federácia za 500 dní vojny nedosiahla na Ukrajine jediný plánovaný cieľ.

8:00 Nemecko má v úmysle trvať na odložení vstupu Ukrajiny do NATO kvôli obavám, že by tento krok mohol viesť k vojne spojenectva s Ruskom, tvrdí The Telegraph.

7:30 Takto teraz vyzerá územie plytkej nádrže Kakhovka.

7:00 Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová uviedla, že kazetové bomby by sa na Ukrajinu nemali posielať, uvádza agentúra Reuters.

6:45 "500 dní totálnej vojny a neochvejných bojov o život. Tisíce ľudských tragédií a milióny statočných sŕdc bijúcich ako jedno. Viac ako 27 000 upozornení na letecké nálety, 1 600 osád oslobodených a o jeden deň bližšie. Bližšie k víťazstvu nad agresorom."

6:00 Kremeľ uviedol, že Ankara porušila dohody tým, že prepustila vodcov „Azov“ do Ukrajiny, a nikto neinformoval Rusko. Podľa Dmitrija Peskova mali podľa podmienok dohôd zostať v Turecku až do konca konfliktu.

Ide o piatich veliteľov tzv. pluku Azov

Zelenskyj už krátko pred svojim návratom do vlasti avizoval, že spoločne s ním príde aj skupina ukrajinských vojakov, ktorí sa dostali do ruského zajatia. Po Zelenského návrate bola zverejnená séria fotografií, na ktorých sa prezident objíma s piatimi bývalými veliteľmi obrancov Azovstaľu: Denysom Prokopenkom, Sviatoslavom Palamarom, Serhijom Volynským, Olehom Chomenkom a Denysom Šlehom. Na jednej z fotografií Zelenskyj pózuje s vojakmi na palube lietadla. 

Volodymyr Zelenskyj v Turecku
Zobraziť galériu (9)
Volodymyr Zelenskyj v Turecku  (Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco)

Ide o piatich veliteľov tzv. pluku Azov a iných zložiek ukrajinskej armády (ukrajinskej Národnej gardy a námornej pechoty), ktoré zohrali kľúčovú úlohu pri obrane juhoukrajinského mesta Mariupol, respektíve tamojších oceliarní Azovstaľ, kde sa zabarikádovali poslední ukrajinskí obrancovia. Bitka o Mariupol sa začala hneď po ruskom vpáde na Ukrajinu z vlaňajšieho 24. februára a Rusom sa mesto podarilo dobyť po ťažkých bojoch až po takmer troch mesiacoch. 

Volodymyr Zelenskyj v Turecku
Zobraziť galériu (9)
Volodymyr Zelenskyj v Turecku  (Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco)

Piati velitelia pluku Azov sa z ruského zajatia dostali v rámci výmeny zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom vlani v septembri. V súlade s dohodou, ktorú sprostredkovali Saudská Arábia a Turecko, boli po prepustení prevezení do Turecka, kde mali zostať pod ochranou tamojších úradov až do konca vojny na Ukrajine. Prečo sa napokon vrátili z Turecka so Zelenským, nebolo bezprostredne jasné. Po príchode do Turecka sa piati velitelia vlani na jeseň zvítali so svojimi príbuznými a dostali Rad Zlatej hviezdy a titul Hrdinu Ukrajiny, ktoré im udelil prezident Zelenskyj. 

Volodymyr Zelenskyj v Turecku
Zobraziť galériu (9)
Volodymyr Zelenskyj v Turecku  (Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu