Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Britské gangy používajú české samopaly Škorpión, už majú aj náhodné obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rich Pedroncelli, File)

LIVERPOOL - Vraha 26-ročnej Angličanky Elle Edwardsovej súd v piatok poslal do väzenia na doživotie, píše web stanice BBC. Žena sa stala obeťou stretu medzi dvoma liverpoolskymi gangmi vlani na Štedrý deň, keď sedela s priateľmi pred krčmou. Britské bulvárne médiá píšu, že Edwardsovú usmrtili dve guľky zo samopalu vzor 61 známeho ako Škorpión českej výroby, ktorý je u britských gangov čoraz populárnejší.

Škorpión je produktom Českej zbrojovne v Uherskom Brode, ktorá ich od 60. rokov minulého storočia vyrobila na 210.000 kusov. Jeho variant sa neskôr vyrábal aj v bývalej Juhoslávii. S kadenciou až 750 rán za minútu a vysokou presnosťou streľby do 150 metrov je vhodnou zbraňou na boj v uzavretých priestoroch. Britské gangy nakupujú ich vyradené kusy v Európe a v Británii ich podomácky opäť uvádzajú do prevádzky.

Archívne video

Streľba v jednom z petržalských bytov si vyžiadala jednu obeť, muž prevoz do nemocnice neprežil (Zdroj: Topky/Maarty)

"Mali sme tu idiotov, ktorí pobehovali s pištoľami a brokovnicami. Teraz tu máme tých istých idiotov, ktorí tu pobehujú (so Škorpiónmi) a to je desivé," povedal denníku Daily Mail Mark Kameen, zástupca šéfa policajného oddelenia v Merseyside, kde pôsobí až 120 gangov.

Škorpióny boli obľúbenou zbraňou tiež Írskej republikánskej armády (IRA), pripomína denník. Po Liverpoole teraz podľa domnienok polícia koluje osem ich kusov. Jeden sa v nedávnej dobe podarilo zabaviť, hoci nešlo o tú istú zbraň, ktorá usmrtila Edwardsovú.

Viac o téme: SamopalBritskéGangyĆesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu