Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mal predtuchu? Syn miliardára sa zdráhal nastúpiť na palubu Titanu: Bol vydesený, tvrdí jeho teta

Otec (Shazhada Dawood) so synom (Suleman Dawood) zahynuli v útrobách ponorky Titan spoločnosti OceanGate pri pobreží Kanady Zobraziť galériu (2)
Otec (Shazhada Dawood) so synom (Suleman Dawood) zahynuli v útrobách ponorky Titan spoločnosti OceanGate pri pobreží Kanady (Zdroj: SITA/AP)

KANADA/PAKISTAN – Posádka ponorky Titan mohla byť úplne iná. Pred jej nalodením sa syn miliardára, ktorý sa mal plaviť k Titanicu spolu so svojím otcom, správal čudne. Mal strach a podľa slov blízkej pozostalej aj predtuchu, že sa stane niečo zlé.

archívne video

Preplával som na lodi po tej istej trase ako Titanic - Milan bez mapy, cestovateľ a influencer (Zdroj: topky.sk)

Len pár dní predtým, ako sa mala pri pobreží Newfoundland v Kanade nalodiť historicky prvá posádka ponorky Titan, mal jeden z jej členov predtuchu, že sa stane niečo zlé. Syn palestínskeho miliardára Shahzadu Dawooda váhal, či sa expedície do hlbín vôbec zúčastní. Jeho teta Azmeh Dawoodová NBC News prezradila, že jej synovec Suleman (19) hovoril pred plavbou, aký je vydesený a veľmi sa mu do toho nechce. 

Za mladíka napokon rozhodol osud, pretože dátum nalodenia pripadal na Deň otcov. Suleman chcel potešiť svojho otca, ktorého fascinovalo všetko okolo Titanicu. Nakoniec teda nastúpil na plavidlo spoločnosti OceanGate. "Mal len 19 rokov. Stále som myslela na to, ako v tej hĺbke lapal po dychu. Bolo to strašné," povedala Azmeh, ktorá žije s manželom v Amsterdame. 

Mal predtuchu? Syn miliardára
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lindsey Wasson)

Keď vo štvrtok 22. júna spoločnosť OceanGate potvrdila najhorší možný scenár, že z posádky na palube Titanu, ktorú tvorilo päť členov, nikto neprežil, Azmeh bola zdrvená. Americká pobrežná stráž uviedla, že trosky v oblasti pátracej akcie zodpovedajú katastrofickej implózii. "Posledné štyri dni som zažívala muky. Každý jeden deň som bola prilepená na obrazovku a čakala na nejaké nové správy o bratovi a synovcovi. Bolo to ako v tom najdesivejšom filme. Muselo to byť strašné. Už len pri pomyslení, v akom stave sa v ponorke nachádzajú, sa mi ťažko dýchalo," spomínala. 

Bohatá dynastia

Shazhada bol potomkom jednej z najvýznamnejších dynastií v Pakistane. Rodinné impérium Dawood Hercules Corp. investuje do poľnohospodárstva, zdravotníctva a iných odvetví. Potomkom je už teraz len jeho sestra Azmeh. Shazhada bol podpredsedom spoločnosti Engro Corporation a poradcom Prince's Trust International, charitatívnej organizácie založenej kráľom Karolom III. 

"Bol to môj braček. Držala som ho v náručí, keď sa narodil," vzlykala do telefónu počas rozhovoru. "Nesmierna láska a podpora, ktorú dostávame, nám naďalej pomáha vydržať túto nepredstaviteľnú stratu," povedali Hussain a Kulsum Dawoodovci, ktorí požiadali rodinu a blízkych o modlitby pre svojho zosnulého syna a vnuka. 
 

Viac o téme: TragédiaPonorkaKanadaTitanOceanGateSuleman DawoodShazhada Dawood
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu