Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obesený v byte! Ruský strojca vodíkovej bomby spáchal samovraždu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Strojca prvej dvojstupňovej vodíkovej bomby Sovietskeho zväzu je mŕtvy. Grigorija Klinišova (92) našli obeseného v jeho moskovskom byte. Vedľa jeho tela ležal list na rozlúčku. Jeho smrť je stále predmetom vyšetrovania.

V Moskve došlo k ďalšej záhadnej smrti: Grigorij Klinišov, jeden z vývojárov prvej termonukleárnej bomby Sovietskeho zväzu, zomrel vo veku 92 rokov. Fyzik si zrejme vzal život.

Projekt Manhattan (Zdroj: Epic Drama)

Ako pôvodne informovala ruská tlačová agentúra Tass, telo dizajnéra bomby objavili v jeho byte 17. júna. Zrejme sa obesil. Anonymný zdroj pre Tass povedal: "Jadrový fyzik zomrel, pretože si vzal život. Vedľa svojho tela nechal odkaz. V ňom sa muž rozlúčil so svojou rodinou." Ruskí vyšetrovatelia potvrdili, že vedľa mŕtveho Grigorija Klinišova sa našiel list. "Príčinou samovraždy môže byť vážne ochorenie vedca a smrť jeho manželky," uvádza sa v správe. Presné okolnosti jeho smrti sa však stále vyšetrujú. Po začiatku ukrajinskej vojny došlo v Rusku k niekoľkým záhadným úmrtiam, väčšinou oligarchov, ktorí sa dostali do nemilosti prezidenta Kremľa Vladimira Putina.

Grigorij Klinišov pomohol postaviť sovietsku bombu RDS-37. Nikdy nebola zverejnená žiadna jeho fotografia. Prvá dvojstupňová vodíková bomba v krajine bola odpálená 22. novembra 1955 nad testovacou stanicou Semipalatinsk (dnešný Kazachstan). Podľa nezávislého ruského portálu Mediazona test vyvolal rázové vlny, ktoré rozbili okná v okruhu takmer 240 kilometrov. Celkovo bolo poškodených 59 budov a desiatky ľudí utrpeli zranenia. Na následky testu atómovej bomby dokonca zomrelo trojročné dievčatko.

Viac o téme: SmrťSamovraždaJadrová bombaVodíková bombaGrigorij Klinišov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu