Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Niektoré rakúske spolkové krajiny povolili lov vlkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIEDEŇ - Niekoľko rakúskych spolkových krajín povolilo kontroverzne vnímaný odstrel vlkov. Ide o reakciu na zvýšený počet útokov vlkov na hospodárske zvieratá, čo v krajine vyvolalo diskusiu. Informuje agentúra AFP.

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) tvrdí, že príkazy na zabíjanie vlkov porušujú európske právne predpisy, pretože tieto šelmy patria medzi chránené zvieratá. V juhorakúskej spolkovej krajine Korutánsko bolo v tomto roku usmrtených päť vlkov. Na základe nových zákonov, ktoré vstúpili do platnosti v januári, bolo povolené usmrtenie ďalších ôsmich kusov.

Susedné Tirolsko, známe voľným pasením dobytka na horských pastvinách, povolilo na základe vyhlášky z februára usmrtenie šiestich vlkov. Zatiaľ sa to neuskutočnilo. "Znova a znova sú vlci pozorovaní v blízkosti osád a zabíjajú hospodárske zvieratá," povedal hovorca tejto spolkovej krajiny Maximilian Brandhuber. Dodal, že dôkazy o ich prítomnosti "od roku 2019 prudko vzrástli".

Vlky sa vracajú

Po vyhubení vlka v 19. storočí sa v uplynulých rokoch táto šelma postupne vracia a znovu osídľuje svoje niekdajšie biotopy v Rakúsku. Podľa oficiálnych odhadov bolo v roku 2022 napočítaných v krajine približne 80 vlkov. Vlk dravý je chránený smernicou Európskej únie z roku 1992, ktorá však stanovuje aj výnimky.

"Rakúsko zatiaľ nemá veľa vlkov a musí prispieť k ochrane tohto druhu, ako to robia ostatné európske krajiny," povedal expert WWF Christian Picher a vyzval Európsku komisiu, aby konala. WWF tvrdí, že Rakúsko s deviatimi miliónmi obyvateľov by sa malo poučiť od susedných štátov, ako je napríklad Taliansko, ktoré "už majú v tejto oblasti desaťročia skúseností". WWF zároveň žiada Rakúsko, aby zlepšilo monitorovanie týchto zvierat.

Viac o téme: LovVlkRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu