Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vo Fialovej vláde končí ďalší minister: Nie je inej cesty, hovorí kontroverzný šéf rezortu poľnohospodárstva Nekula

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

PRAHA - Vo vláde českého premiéra Petra Fialu končí minister pôdohospodárstva Zdeněk Nekula. Svoju rezignáciu zdôvodnil nedostatkom podpory zo strany vedenia KDÚ-ČSL, ktorá ho do funkcie nominovala. Strana chce na jeho miesto navrhnúť terajšieho šéfa svojho poslaneckého klubu Marka Výborného. V utorok to uviedol predseda strany a vicepremiér Marian Jurečka.

"Od začiatku som bol minister, ktorý vyvolával kontroverzie," vyhlásil Nekula s odkazom na presadzovanie strategického plánu novej poľnohospodárskej politiky či boj proti vysokým cenám potravín. "Možno som nebol najobratnejší v komunikácii, ale snažil som sa robiť kroky, ktoré zaistia dobrú budúcnosť poľnohospodárstvu aj krajine," povedal Nekula a dodal, že sa nesústredil na svoje PR.

Archívne video: Novoročný prejav českého premiéra Petra Fialu

Novoročný prejav českého premiéra Petra Fialu (Zdroj: Facebook/Petr Fiala)

Práve v takej situácii potreboval podľa svojich slov cítiť silnú podporu od vedenia strany, ktorej sa mu však v posledných mesiacoch nedostávalo. "Nie je tak inej cesty, než aby som teraz svoju prácu na poste ministra pôdohospodárstva prerušil," povedal Nekula. Podrobnejšie však dôvody odchodu nechcel uviesť.

Nahradiť by ho mohol Výborný

Podľa straníckeho šéfa Mariana Jurečku podal Nekula premiérovi demisiu ku koncu júna. Nahradiť by ho mohol terajší šéf poslaneckého klubu ľudovcov Marek Výborný. Návrh bude budúci týždeň schvaľovať širšie vedenie strany. Výborný na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že ponuku prijal s pokorou a zodpovednosťou.

Podľa Jurečku má Výborný ako bývalý predseda strany politickú aj manažérsku skúsenosť. Zároveň dúfa, že KDÚ-ČSL posilní aj v "ťažkých diskusiách" o konsolidačnom balíčku. Nekulovi sa za prácu v rezorte poďakoval.

Politik s vysokým morálnym kreditom

Premiér Fiala na sociálnej sieti uviedol, že Výborný je skúsený politik s "vysokým morálnym kreditom", ktorý by bol podľa neho pre vládu veľkou posilou. V podobnom duchu sa vyjadrila aj predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová, ktorá očakáva, že nový minister bude riešiť problémy rezortu, čo sa podľa nej Nekulovi nedarilo.

Nekula je ďalším ministrom nominovaným ľudovcami, ktorý vo vláde končí. Vlani odišla ministerka životného prostredia Anna Hubáčková, ktorú nahradil Petr Hladík. Zmeny sa však diali aj v rezorte školstva, ktorý má už tretieho ministra počas Fialovej vlády. Nového šéfa má aj rezort európskych záležitostí.

Viac o téme: RezignáciaČeská republikaPetr FialaZdeněk Nekula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu