Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA pre marenie vstupu Švédska do NATO nepredajú Maďarsku zbrane

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Vplyvný americký senátor a predseda Výboru pre zahraničné veci James E. Risch zablokoval predaj amerických zbraní Maďarsku v hodnote 735 miliónov dolárov (681 miliónov eur). Dôvodom je maďarské marenie ratifikácie vstupu Švédska do NATO. Informuje server 444.hu.

Maďarsko musí povoliť Švédsku vstup do NATO, ak chce balík zbraní vrátane 24 batérií raketometov HIMARS, viac ako sto rakiet a modulov spolu s náhradnými dielmi, uvádza sa vo vyhlásení Rischa pre denník The Washington Post.

Podľa denníka je takéto rozhodnutie vo výbore pre zahraničné veci veľmi zriedkavé. V Spojených štátoch musia byť všetky veľké predaje zbraní schválené predsedom a vedúcimi členmi Výboru pre zahraničné veci Senátu a Snemovne reprezentantov.

Vláda sa zatiaľ nevyjadrila

Server pripomína, že Rischovo vyhlásenie prišlo po tom, čo generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok v Bielom dome koordinoval stratégie pre júlový summit NATO v Litve. Vláda v Budapešti sa zatiaľ k americkému kroku nevyjadrila, píše 444.hu. Turecko a Maďarsko ako jediné členské krajiny NATO doteraz neratifikovali žiadosť Švédska o členstvo. Fínsko sa oficiálne pripojilo k Aliancii v apríli.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA)

Je to politický bluf

aďarské vládne zdroje označili v stredu avizované blokovanie predaja systému amerických raketometov HIMARS Maďarsku za "kamufláž" a "politický bluf". V reakcii na krok USA, ktorého cieľom malo byť prinútiť Budapešť ratifikovať vstup Švédska do NATO, maďarský rezort obrany uviedol, že rezort takýto raketový systém nenakupuje. Informuje server index.hu.

"V predchádzajúcom vládnom cykle si príslušný vládny splnomocnenec vyžiadal informácie o raketových systémoch HIMARS s termínom do marca 2022. Z americkej strany neprišla žiadna odpoveď a ministerstvo tak považovalo vec za uzavretú. Rezort obrany nemá v úmysle nakupovať raketový systém HIMARS," cituje server z vyhlásenia maďarského ministerstva.

Viac o téme: ZbraneUSANATOMaďarskoŠvédskoŠVédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu