Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Posledná fotografia Silvia Berlusconiho obletela svet: Úsmev a mávanie svojim fanúšikom

Silvio Berlusconi na poslednej fotografii, národ sa s ním rozlúči v stredu Zobraziť galériu (12)
Silvio Berlusconi na poslednej fotografii, národ sa s ním rozlúči v stredu (Zdroj: Profimedia.sk)

MILÁNO - Posledné zábery zosnulého Silvia Berlusconiho sú z 19. mája. Bývalý taliansky premiér vtedy sedel v aute po prepustení z nemocnice za doprovodu svojej o takmer 50 rokov mladšej priateľky. Jeho úmrtie oplakáva celý národ a na pohreb do Milánskeho dómu sa chystajú tisícky ľudí.

Smútočný obrad sa bude konať v stredu v Miláne o 15-tej hodine, uviedla agentúra Reuters. Z Ríma sa na sever Talianska vypraví letecký špeciál, ktorým na pohreb poletí viac ako tridsiatka vládnych činiteľov. Zatiaľ nie je úplne jasné, aká bude účasť politikov zo zahraničia. Za Európskou komisiou má prísť eurokomisár pre ekonomiku a niekdajší taliansky premiér Paolo Gentiloni. Podľa dostupných informácií malo byť jeho telo vystavené v produkčnom centre Berlusconiho televíznej spoločnosti Mediaset v meste Cologno Monzese. Polícia však po prehliadke usúdila, že vzhľadom k udržaniu bezpečnosti bude lepšie, ak sa tak nestane. Jeho telo bolo prevezené do Berlusconiho vily v Arcore pri Miláne, kde sa s ním rozlúčili rodinní príslušníci a blízki priatelia. Pohreb sa uskutoční v Milánskom dóme, druhom najväčšom chráme po vatikánskej bazilike svätého Petra. Na smútočný obrad sa chystajú tisíce ľudí, pre verejnosť budú pripravené aj veľkoplošné obrazovky, informovala agentúra ANSA.

archívne video

Prezidenti SR a Talianska navštívili talianskych vojakov na základni Kuchyňa (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Ruský prezident Vladimir Putin označil Silvia Berlusconiho za múdreho priateľa a vynikajúceho politika. "Pre mňa bol Silvio blízky človek a skutočný priateľ. Vždy som úprimne obdivoval jeho múdrosť a jeho schopnosť prijímať rozvážne, prezieravé rozhodnutia aj v tých najzložitejších situáciách," uviedol Putin vo svojej kondolencii. Talianska vláda v pondelok vyhlásila na stredu štátny smútok, vlajky na vládnych úradoch boli spustené na pol žrde.

Posledné fotografie Silvia Berlusconi sú z 19. mája 2023. Odchádzal z nemocnice San Raffeale v Miláne, kde strávil 45 dní. O jeho nalomenom zdraví sa šepkalo už od apríla, keď lekári priznali, že trpí chronickou leukémiou. Berlusconi bol najdlhšie slúžiacim talianskym premiérom napriek škandálom s mladými dievčatami, večierkami plnými sexu či obvineniam z korupcie.

Jeho priateľka pôsobí ako poslankyňa v strane Forza Italia, ktorú Berlusconi založil. Oficiálne sa ale nikdy nevzali, pretože potomkovia Berlusconiho mali obavu zo straty rodinné dedičstva v odhadovanej výške 5,876 miliardy eur. Predmetom dedičstva bude aj spoločnosť Media for Europe, ktorú by mohla viesť jeho najstaršia dcéra Marina.

 

Viac o téme: PohrebLeukémiaúmrtieSilvio BerlusconiMiláno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu