Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň štyristosedemdesiaty siedmy (13. júna 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer vo videopríhovore povedal, že boje v dlho očakávanej ukrajinskej ofenzíve proti ruských silám sú "tvrdé", ale Kyjev "postupuje dopredu". Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 474

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 474 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:32 Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) je v dôsledku poškodenia Kachovskej priehrady v "relatívne nebezpečnej situácii", povedal v utorok pred návštevou ZAES šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Moreno Grossi. Informuje agentúra AP.

20:31 Európska únia poskytne Ukrajine pôžičku v hodnote 100 miliónov eur na opravu poškodených zariadení v dôsledku prebiehajúcej vojny. Oznámilo to v utorok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informuje agentúra DPA.

19:46 Americké ministerstvo obrany ohlásilo v utorok nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 325 miliónov dolárov. Ide o 40. takúto zásielku z amerických zbrojných skladov od augusta 2021. Informuje agentúra AP na základe tlačového vyhlásenia Pentagónu.

19:09 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok uviedol, že Moskva mohla svoje oblasti na juhu krajiny lepšie pripraviť útoky z ukrajinského územia, s ktorým hraničia. Putin sa takto vyjadril na stretnutí s ruskými vojenskými blogermi a novinármi v Kremli, agentúra AFP. "Samozrejme, nie je na tom nič dobré," povedal šéf Kremľa s odkazom na nedávne cezhraničné útoky na ruskú Belgorodskú oblasť.

18:36 Krajiny Európskej únie sú blízko k dohode o pláne použiť zmrazené ruské aktíva na obnovu Ukrajiny, uviedla CNBC.

17:50 Ruské sily zamínovali veľké množstvo hydraulických štruktúr v Záporoží a Chersonskej oblasti, informoval major Vladyslav Dudar, predstaviteľ ministerstva obrany.

17:44 Ciele ruskej vojenskej operácie proti Ukrajine sa môžu prispôsobovať situácii, ale vo všeobecnosti sú pre Rusko zásadné a meniť sa nebudú, vyhlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s vojenskými blogermi, ktoré vysielala televízia.

17:10 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa domnieva, že prebiehajúca ukrajinská protiofenzíva zameraná na oslobodenie Ruskom okupovaných území by mohla Kremeľ prinútiť k rokovaniam. Stoltenberg sa takto vyjadril ešte pred svojím plánovaným utorňajším stretnutím s americkým prezidentom Joeom Bidenom, informuje agentúra AFP.

16:30 Zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bude mať veľký dosah na globálnu potravinovú bezpečnosť. Povedie k rastu cien potravín a môže spôsobiť problémy s dodávkami pitnej vody pre státisíce ľudí, upozornil v utorok námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. Informuje agentúra Reuters.

16:15 Počet obetí pretrhnutia Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny stúpol na 17, uviedol dnes Ruskom dosadený šéf okupovanej časti Chersonskej oblasti podľa agentúry AFP a ruskojazyčného webu BBC. Údaj sa týka východného brehu rieky Dnepr, ktorý ovládajú ruské invázne vojská. Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko o deň skôr informoval o najmenej desiatich mŕtvych a 42 nezvestných na západnom brehu toku ovládanom Ukrajincami. Ukrajinskí ekológovia dnes oznámili, že našli vo vode v zaplavenej oblasti baktérie cholery.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu