Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nové detaily o dráme detí v džungli: Matka žila po havárii lietadla ešte štyri dni, deti sa pred záchranármi ukrývali

Deti prežili v džungli 40 dní. Zobraziť galériu (3)
Deti prežili v džungli 40 dní. (Zdroj: SITA/Colombia's Armed Force Press Office via AP)

BOGOTA - Matka detí zachránených z dažďového pralesa na juhu Kolumbie bola údajne nažive ešte niekoľko dní po havárii lietadla, ku ktorej došlo pred vyše mesiacom.

„Moja najstaršia dcéra mi povedala, že jej matka žila ešte štyri dni,“ povedal v nedeľu otec a dodal: „Pred smrťou možno povedala: Choďte.“ Jeho deti mu o čase strávenom v džungli oveľa viac nepovedali. Magdalena Mucutuyová, matka štyroch malých detí, ktoré sa niekoľko týždňov po havárii lietadla pohybovali v amazonskej džungli – bola však ťažko zranená a nezištne ich vyzvala, aby ju opustili, aby sa zachránili.

Amazonská dystopia: Bolsonaro posunul ničenie pralesa na vyššiu úroveň (Zdroj: World Press Photo)

„Nie je ľahké sa ich vypytovať. Až 40 dní poriadne nejedli, dobre nespali. Dúfam, že sa deti dobre zotavia, potom budú môcť samy povedať, čo sa stalo,“ povedal ich otec.

Mladí ľudia – vo veku 13, 9, 4 a 11 mesiacov – nakoniec odišli, čo sa skončilo ako epická, 40-dňová, zázračná cesta prežitia, ktorá zahŕňala aj to, že žili z vreca múky z manioku z trosiek lietadla a semien a plodov.

Báli sa záchranárskych psov, skryli sa

Helikoptéry zhadzovali škatule s jedlom, keď letecky prehľadávali región a záchranári so psami pátrali po deťoch – čo podľa úradov v skutočnosti vystrašilo mladých preživších a prinútilo ich, aby sa schovali. "Báli sa tam, keď psy štekali," povedal ich prastrýko Fidenxio Valencia. „Skryli sa medzi stromami. ...Utekali."

Záchranári tiež púšťali z reproduktorov nahrávky starej mamy detí, ktorá ich vyzývala, aby zostali na jednom mieste, aby ich ľudia našli a pomohli im. Ale aj deti z toho boli vystrašené. „Počuli správu a báli sa. Skryli sa v buši, aby ich nenašli,“ povedala pre Guardian Alicia Mendezová, novinárka z El Tiempo. "Zakaždým, keď bol (vyhľadávací tím) blízko, skryli sa," povedala Mendezová. "Nevieme, čo sa preháňalo ich malými hlavami."

Nové detaily o dráme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Colombia's Armed Force Press Office via AP)

Otec hovorí o vyhrážkach

Po záchrane svojich štyroch detí z dažďového pralesa v južnej Kolumbii otec súrodencov nahlásil vyhrážky smrťou od odštiepeneckej skupiny partizánskej organizácie FARC. "Front Caroliny Ramírezovej ma hľadá, aby ma zabil. Sú tu vyhrážky proti mne, som pre nich terčom,“ povedal Manuel Ranoque v nedeľu v hlavnom meste Bogota.

„Majú ekonomické záujmy, a ak neurobíte, čo hovoria, ste pre nich nepriateľom.“ Front Caroliny Ramírezovej je odštiepeneckou skupinou povstaleckej skupiny FARC, ktorá nepodporuje mierovú dohodu podpísanú v roku 2016. Je zapojená do obchodovania s drogami a na juhu krajiny naposledy údajne zabila štyroch maloletých.

Nové detaily o dráme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Vizcaino)

Prvé zábery z miesta nálezu detí

Na záberoch vidíme domorodca, ktorý drží malú Cristin v náručí, kolíše ju, pričom ju upokojuje spevom, zatiaľ čo ďalší traja súrodenci stoja vedľa ostatných členov skupiny záchranárov, ktorí sa radujú z ich nálezu. Jeden z členov pátracieho tímu, Nicolas Ordonez Gomes, ktorý rekonštruoval moment objavu, povedal: "Najstaršia dcéra Lesly s malým v náručí pribehla ku mne a povedala: 'Som hladná'. Jeden z dvoch chlapcov ležal. Postavil sa a povedal mi: ‚Moja matka je mŕtva‘,“ dodal Gomes.

Deti našli živé po 40 dňoch v dažďovom pralese

Pátracie skupiny našli deti v piatok po 40 dňoch v dažďovom pralese na juhu krajiny. Zrútili sa 1. mája s vrtuľovým lietadlom Cessna 206 v departemente Caquetá. Pri nehode zomrela matka detí, pilot a domorodý vodca.

Až 16. mája sa príslušníci špeciálnych jednotiek kolumbijskej armády dostali k vraku lietadla a našli tam telá troch dospelých. Podľa predbežnej správy leteckého úradu malé lietadlo narazilo do korún stromov a následne spadlo kolmo na zem. Predpokladá sa, že zrážka so stromami spomalila náraz natoľko, že došlo k malému poškodeniu zadnej časti kabíny, a preto deti prežili.

Viac o téme: DetiZáchranaPralesDžungľaHavária lietadlaKolumbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu