Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Škótsku expremiérku zatkli: Ide o vyšetrovanie financovania vládnucej Škótskej národnej strany

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

LONDÝN - Bývalú škótsku premiérku Nicolu Sturgeonovú zatkli v nedeľu v súvislosti s vyšetrovaním nezrovnalostí týkajúcich sa financovania vládnucej Škótskej národnej strany (SNP), informuje správa AFP odvolávajúca sa na vyjadrenie britskej polície a médií.

aktualizované 19:50 Škótsku expremiérku Sturgeonovú prepustili bez obvinení

Škótska polícia prepustila v nedeľu bývalú škótsku premiérku Nicolu Sturgeonovú, ktorú niekoľko hodín predtým zatkla v súvislosti s vyšetrovaním nezrovnalostí týkajúcich sa financovania vládnucej Škótskej národnej strany (SNP), informuje správa stanice Sky News. Sturgeonovú v nedeľu nakrátko vzali do väzby a vypočuli, a následne bola prepustená bez vznesenia akýchkoľvek obvinení, vyšetrovanie kauzy však pokračuje.

Zatknutá bola dnes

"Dnes, v nedeľu 11. júna 2023, bola zatknutá 52-ročná žena ako podozrivá v súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním financovania a účtovníctva Škótskej národnej strany (SNP)," oznámila vo vyhlásení škótska polícia. AFP dodáva, že hoci polícia meno zadržanej ženy nezverejnila, britské médiá ju identifikovali ako Sturgeonovú. 

archívne video Dôchodkyňa naletela podvodníkovi: Falošný policajt ju mal obrať niekoľko tisíc eur a cennosti

Dôchodkyňa naletela podvodníkovi: Falošný policajt ju mal obrať niekoľko tisíc eur a cennosti (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Škótsku expremiérku a bývalú líderku SNP teraz podľa spravodajskej stanice Sky News vypočúvajú vyšetrovatelia. V apríli nakrátko zatkli v súvislosti s predmetným vyšetrovaním Sturgeonovovej manžela, bývalého výkonného riaditeľa SNP Petra Murrella (58), spoločne s bývalým pokladníkom tejto strany Colinom Beattiem. Obaja muži boli zakrátko prepustení bez vznesenia obvinení, vyšetrovanie však naďalej prebieha. 

Škótska polícia sa prípadom zaoberá už od roku 2021

Jej vyšetrovanie súvisí s približne 600.000 librami, ktoré strane SNP darovali jej podporovatelia a mali putovať na kampaň za nezávislosť Škótska. Finančné prostriedky však boli vykázané na iné účely, a zrejme teda použité nesprávne, uvádza Sky News. Polícia v rámci vyšetrovania už v apríli prehľadala sídlo SNP v Edinburghu ako aj dom Sturgeonovej a Murrella v Glasgowe. 

Murrell pôsobil ako výkonný riaditeľ SNP takmer 25 rokov, z funkcie odstúpil v marci. Sturgeonová bola škótskou premiérkou od novembra 2014. Vo februári tohto roka oznámila rezignáciu, pretože sa po neúspešnej snahe o usporiadanie nového referenda o nezávislosti Škótska ocitla pod veľkým tlakom. Novým predsedom SNP a zároveň aj škótskym premiérom sa stal Humza Yousaf.

Viac o téme: FinancovanieZatknutiePolícia SNP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu