Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rozsiahle požiare na východe Kazachstanu: Vyžiadali si už 14 obetí

Hasenie rozsiahlych lesných požiarov.
Hasenie rozsiahlych lesných požiarov. (Zdroj: Twitter/Ministry of Defence of the Republic of Kazakhstan)

ASTANA - Dovedna 14 osôb už zahynulo pri rozsiahlych lesných požiaroch vyčíňajúcich na východe Kazachstanu. Oznámilo v sobotu tamojšie ministerstvo pre mimoriadne situácie, informuje správa agentúry AFP.

"Celkovo sa našlo 14 tiel," uviedlo ministerstvo. Rezort predtým informoval, že pátra po viacerých lesníkoch, ktorí uviazli v požiaroch. Plamene dosiaľ pohltili približne 60 000 hektárov lesných porastov. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev odvolal v sobotu z funkcie ministra pre mimoriadne situácie Jurija Iľina.

Hasenie sťažujú horúčavy

Z oblasti bolo evakuovaných 316 ľudí. Situácia je však podľa rezortu už pod kontrolou a domy sú bezpečné, napriek tomu, že hasenie sťažujú horúčavy, ako aj rozsah horiacej plochy a meniaci sa smer vetra. Do hasenia požiarov sa zapája vyše 1000 ľudí a aktuálne aj prinajmenšom osem vrtuľníkov.

Lesné požiare vypukli vo štvrtok v Abajskej oblasti na východe Kazachstanu a podľa miestnych úradov ich spôsobil blesk. Kazašskému prezidentovi medzičasom v súvislosti so situáciou kondoloval šéf Kremľa Vladimir Putin.

Viac o téme: LesPožiarObeteMimoriadna situáciaKazachstan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu