Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šokujúci pohľad na New York zahalený v dyme: Nevychádzajte von, vyzývajú úrady! Čo sa tam deje?

New York je zahalený v dyme. Zobraziť galériu (4)
New York je zahalený v dyme. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Bao)

NEW YORK - Obyvateľov New Yorku vyzvali, aby obmedzili outdoorové aktivity „ako sa len dá“. Obyvateľov metropoly USA trápi hustý dym z kanadských lesných požiarov. Niektorí sa snažia pomôcť si s ochrannými maskami.

Znečistený vzduch a zlá viditeľnosť! Silné lesné požiare v Kanade spôsobujú masívne znečistenie ovzdušia na východnom pobreží USA, ktoré postihuje milióny ľudí. Veľké mestá ako New York, Washington a Philadelphia sú zahalené hustým závojom dymu. Úrady kvôli smogu vyhlásili zvýšené zdravotné varovania, podľa Agentúry pre ochranu životného prostredia USA EPA je kvalita ovzdušia na mnohých miestach "nezdravá" alebo dokonca "veľmi nezdravá".

Praktická ukážka hasenia požiaru v osade Kyslinky (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Hovorkyňa amerického prezidenta Joea Bidena, Karine Jean-Pierreová, uviedla, že požiare a ich dopad sú "ďalším alarmujúcim príkladom" vplyvu klimatických zmien na ľudí. Vyzvala obyvateľov, aby sa informovali o miestnej kvalite ovzdušia a informovali sa, či sú ich susedia, priatelia a príbuzní v poriadku. "Urobte preventívne opatrenia, najmä ak máte zdravotné problémy," povedala Jean-Pierreová.

Podľa špecializovaného webu „IQAir“ bol New York v stredu (21:00 SELČ) mestom s najvážnejším znečistením ovzdušia na svete. Nasleduje Dubaj, Naí Dillí v Indii a kanadské Toronto, ktoré tiež postihli následky lesných požiarov.

Šokujúci pohľad na New
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yuki Iwamura)

Starosta New Yorku Eric Adams vyzval obyvateľstvo, aby obmedzilo outdoorové aktivity "čo najviac". "Dnes nie je deň trénovať na maratón." Ľudia s dýchacími problémami, starší ľudia a deti by sa mali zdržiavať iba v uzavretých priestoroch. Školy zostali otvorené, no aktivity vonku boli zrušené. Školy vo Washingtone tiež zrušili outdoorové aktivity.

Šokujúci pohľad na New
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yuki Iwamura)

Oči a hrdlo pália

Mnoho ľudí si opäť nasadzuje ochranné masky, ktoré boli rozšírené pre pandémiu koronavírusu. Rovnako tak aj právnik Hugh Hill, ktorý venčil svojho psa v newyorskom Central Parku. Povedal, že jeho oči a hrdlo "horeli" od znečisteného vzduchu a zápach bol ako oheň z dreva. „Keď sme včera išli domov zo školy, cítili sme dym,“ povedala profesorka matematiky Evangelia Antonakosová, ktorá sa prechádzala Central Parkom so svojím päťročným synom. "Doma sme zavreli okná a použili vzduchové filtre."

Šokujúci pohľad na New
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yuki Iwamura)

V Kanade už niekoľko týždňov zúria lesné požiare. Tento rok už evidujú viac ako 2200 požiarov a zhorelo okolo 3,8 milióna hektárov lesa. Vietor prenáša čiastočky dymu k južnému susedovi USA. Frekvencia a závažnosť lesných požiarov sa podľa odborníkov zvýšila v dôsledku globálneho otepľovania.

Viac o téme: PožiareNew YorkKanadaZnečistené ovzdušie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu