Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tropická búrka Mawar si vyžiadala v Japonsku jednu obeť, hrozia záplavy a zosuvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS) via AP)

TOKIO - Silné dažde spôsobené tropickou búrkou Mawar si v Japonsku vyžiadali jeden život, dvaja ľudia sú nezvestní a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Úrady v sobotu vyzvali zhruba milión obyvateľov na evakuáciu pred povodňami.

Hoci Mawar zoslabla z úrovne supertajfún, Japonská meteorologická agentúra (JMA) vydala varovanie pred zosuvmi pôdy, stúpajúcimi hladinami riek a záplavami vo východnom Japonsku, ohrozené je tiež západné Japonsko. Záchranári v meste Tojohaši "našli muža vo veku približne 60 rokov v zatopenom aute," po prevoze do nemocnice lekári potvrdili jeho smrť, uviedla agentúra AFP. Celkovo sa šesť ľudí zranilo ťažko a 24 utrpelo ľahké zranenia.

Klimatické zmeny zvyšujú riziko silných dažďov

Bez elektriny je asi 7000 domácností a zastavila sa tiež vlaková a letecká doprava. Premávka vysokorýchlostných vlakov šinkansen na trati Tokio - Nagoja sa obnovila v sobotu okolo poludnia miestneho času (04.00 h SELČ), informovala tlačová agentúra Kjódo. Podľa tejto agentúry sú napadané zrážky dosiaľ najvýdatnejšie za mesiac jún. Podľa vedcov klimatické zmeny zvyšujú riziko silných dažďov, pretože teplejšia atmosféra zadržiava viac vody.

Viac o téme: ZáplavyObeťZosuvyTropická búrkaJaponskoMawar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu