Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ohavné praktiky pri nanucovaní ruských pasov, experti varujú: Je to signál blížiacej sa hrozby!

Ľudia v Záporoží nemajú na výber Zobraziť galériu (4)
Ľudia v Záporoží nemajú na výber (Zdroj: SITA)

MOSKVA/KYJEV – Súčasťou ruskej invázie na Ukrajinu nie sú len boje. Na okupovaných územiach sa snažia Rusi získať na svoju stranu čoraz viac domáceho obyvateľstva. Mnoho ľudí nemá na výber, pokiaľ nechcú prísť o majetok, rodinných príslušníkov, alebo v horšom prípade, skončiť priamo za mrežami. Experti však varujú, že prijatie ruského pasu môže mať katastrofálne následky.

archívne video

Jozef Bíreš o predĺžení termínu zákazu dovozu vybraných agrokomodít z Ukrajiny (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ruská armáda núti obyvateľov Záporožskej oblasti, aby do 1. septembra prijali ruské pasy a s tým spojené aj občianstvo. V polovici mája o tom informoval starosta Melitopolu Ivan Fedorov, píše Rádio Sloboda. Situácia je podľa neho vážna, Rusi sa snažia presvedčiť aj ľudí v miestach s prechodným pobytom. Ako vysvetlil, ruským cieľom je do septembrových pseudovolieb získať čo najviac ľudí a šíriť propagandu údajnej "ochrany ruských občanov". 

Na okupovaných územiach sa aj dodávky elektriny riešia len cez ruské dokumenty. „Školy vydajú vysvedčenie len tým žiakom, ktorý vlastnia ruský pas. Ten, kto ho na Zaporoží nebude mať do 1. septembra, budú ruské okupačné úrady považovať za cudzinca,“ uviedol Fedorov.

Viac ako milión 

Premiér Ruskej federácie Michail Mišustin poznamenal, že je dôležité, aby viditeľné zmeny pocítili všetci obyvatelia miest a obcí. "Ulice sa obnovujú a životné podmienky sa zlepšujú. Od októbra minulého roku dostalo ruský pas v nových regiónoch takmer 1,5 milióna obyvateľov," povedal. Nové regióny považuje Mišustin za územia, ktoré získalo Rusko od Ukrajiny počas invázie (špeciálnej vojenskej operácie). Ruský prezident Vladimir Putin poveril kabinet ministrov Ruskej federácie, Federálnu bezpečnostnú službu (FSB) a Ministerstvo vnútra (MVD), aby do 1. mája tohto roku vytvorili návrh vyhlášky o používaní digitálneho pasu. 

Ohavné praktiky pri nanucovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Politológ z Chersonu, Volodymyr Molchanov, poznamenal, že ako prví čelili nanucovaniu ruských pasov na okupovaných územiach občania v dôchodkovom veku a vlastníci nehnuteľností, najmä pozemkov. Podľa ruského práva môžu vlastniť poľnohospodársku pôdu len občania Ruskej federácie. "Mnoho Ukrajincov sa však živí poľnohospodárstvom a svoju pôdu považujú za jediný kapitál. Tým sa vysvetľuje aj fakt, že počas evakuácie zostalo mnoho z nich doma a nepridali sa k utečencom," vysvetlil Molchanov.

Nemajú na výber

Pri absencii ruských dokumentov sa majetok vlastníkov považuje za "zle spravovaný" a preto oň prichádzajú. Do tejto kategórie patria aj nehnuteľnosti, kde sa sústreďujú utečenci. Ruská armáda podľa Molčanova uvádza dôvod, že takéto budovy nie sú vhodné pre život. 

Situácia v protiatómovom kryte v Kyjeve.
Zobraziť galériu (4)
Situácia v protiatómovom kryte v Kyjeve.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Bez ruského pasu nie je možné získať lekársku starostlivosť alebo prácu. Obyvatelia, ktorí nevlastnia ruský pas, majú dokonca mimo miest a obcí obmedzený pohyb. Pokiaľ je niekto "cudzinec", teda nemá ruský pas, musí na kontrolnom stanovišti predložiť povolenie k trvalému pobytu. "Takýmto spôsobom získali na svoju stranu takmer 40 percent ľudí z celkového počtu," dodal Molčanov s tým, že už teraz prebieha na okupovaných územiach sčítavanie obyvateľstva kvôli účasti na septembrových voľbách. 

Najväčšia hrozba 

Niektorí miestni obyvatelia boli nútení obdržať ruské pasy na ochranu svojho majetku. pre majiteľa však predstavuje veľké riziko. Viktor Dudukalov, podpredseda okresnej rady Berdyansk, zdôrazňuje, že vlastnenie ruského pasu môže v budúcnosti viesť k ruskej mobilizácii, do ktorej už budú zatiahnutí aj držitelia ruských pasov na okupovanom ukrajinskom území.

Viac o téme: RuskoMoskvaZáporožieVojna na UkrajineOkupované územiaRuské pasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu