Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragédia na párty: Veľká žúrka skončila smrťou štyroch ľudí, na potopenej lodi prišli o život aj agenti tajnej polície

Na mieste nešťastia zasahoval aj vrtuľník.
Na mieste nešťastia zasahoval aj vrtuľník. (Zdroj: SITA/Vigili Del Fuoco via AP)

RÍM - Štyria ľudia, dvaja muži a dve ženy, zomreli po prevrátení výletnej lode na jazere Maggiore v severnom Taliansku. Medzi obeťami je 50-ročný Izraelčan, Ruska – kapitánova partnerka – a taliansky pár. Obaja boli zamestnancami talianskej tajnej služby. Zúčastnili sa na narodeninách priateľa, ktorý zorganizoval loď na oslavu a boli na palube súkromne.

Príbuzným obetí kondoloval štátny tajomník Alfredo Mantovano, ktorý je zodpovedný za tajné služby. Zosnulý agent tajnej služby mal 62 rokov, jeho manželka 53. Ďalších 21 pasažierov sa podľa hasičského zboru podarilo zachrániť po prevrátení lode pri meste Lisanza na južnom konci jazera.

Vyhliadková plavba po Dubaji (Zdroj: Dromedar / Pavol Urbánek)

Niektorých pasažierov lode museli hospitalizovať, päť z nich sa zranilo, no nie vážne. 14 pasažierov dokázalo doplávať na breh, ďalších siedmich zachránili záchranári. Na palube boli zrejme najmä ľudia z Anglicka a Izraela – rodiny, ktoré boli priateľmi, ktorí si plavidlo prenajali na narodeninovú oslavu, ako informovali miestne médiá.

Podľa prezidenta regiónu Lombardia Attilio Fontanu sa loď prevrátila v dôsledku tornáda. 16 metrov dlhú loď si prenajali turisti, potvrdil Fontana na Facebooku. Na palube lode bolo celkovo 23 pasažierov a dvaja členovia posádky.

Potápači a hasičské člny na mieste

Pátracie a záchranné operácie pokračovali aj napriek ťažkým poveternostným podmienkam celú noc. V nedeľu neskoro večer na miesto dorazil aj vrtuľník pobrežnej stráže La Spezia vybavený infračervenými detektormi. Na mieste bolo niekoľko hasičských vozidiel s potápačmi a personálom a preskúmali pobrežie v smere na Lisanza, okres Sesto Calende, odkiaľ loď vyplávala. Plavidlo sa potopilo do hĺbky 16 metrov.

Prokuratúra to už vyšetruje

Prokuratúra teraz vyšetruje, ako sa loď prevrátila a prečo sa nevrátila do prístavu, keď hrozilo zhoršenie počasia. Provinciu Varese, v ktorej sa Sesto Calende nachádza, zasiahlo zlé počasie už okolo 17:00 – takže na neďalekom letisku Miláno-Malpensa došlo k zdržaniam. Noviny "Corriere della Sera" citovali z rozhovorov so zachránenými pasažiermi, podľa ktorých sa loď náhle prevrátila a potopila.

„Celý týždeň boli varovania pred počasím,“ povedal Giovanni Buzzi, starosta Sesto Calende. Silné hurikány sa však neočakávali, dodal. "Ale takéto búrkové udalosti sú čoraz extrémnejšie."

Viac o téme: ObeteTajní agentiPotopená loďTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu