Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Priebeh volieb v Turecku poznačili útoky na volebných pozorovateľov: Hlasovanie v druhom kole sa skončilo

Turecký prezidentský kandidát Kemal Kiličdaroglu Zobraziť galériu (2)
Turecký prezidentský kandidát Kemal Kiličdaroglu (Zdroj: TASR/AP)

ANKARA - V druhom kole tureckých prezidentských volieb odovzdali svoje hlasy už aj obaja kandidáti – súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan a kandidát spojenej opozície Kemal Kiličdaroglu. V nedeľu to uviedla agentúra AFP.

Kiličdaroglu po odchode z volebnej miestnosti v Ankare vyzval všetkých občanov, aby prišli vo voľbách odovzdať svoj hlas, aby sa  Turecko "mohlo zbaviť autoritárskeho režimu" a priniesť tak do krajiny "skutočnú slobodu a demokraciu".

Úradujúci turecký prezident Erdogan, ktorý odvolil v Istanbule spolu so svojou manželkou Emine, tiež odkázal voličom, aby prišli hlasovať. V prvom kole, ktoré sa konalo 14. mája, ani jeden z kandidátov nedosiahol potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov — za Erdogana hlasovalo 49,5 percenta voličov, Kiličdaroglu získal takmer 45 percent hlasov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: TASR/AP)

Erdogan je predsedom vládnucej stredopravicovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a ako premiér a prezident je v Turecku pri moci 20 rokov. Pred prvým kolom volieb bol však podľa prieskumov favoritom práve Kiličdaroglu. Politickí analytici sú však teraz skeptickí a predpokladajú, že Kiličdaroglove šance poraziť Erdogana nie sú veľké.

Hlasovanie v druhom kole volieb tureckého prezidenta sa skončilo

 V Turecku sa o 17.00 h miestneho času (16.00 h SELČ) zatvorili volebné miestnosti, v ktorých mohlo približne 64 miliónov voličov odovzdať svoje hlasy v druhom kole  prezidentských volieb. Ako informovala agentúra AFP, predbežné výsledky jedných z najdôležitejších volieb v 100-ročnej histórii Turecka ako postosmanského štátu sa očakávajú neskôr vo večerných hodinách. Do druhého kola volieb postúpili súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan a kandidát spojenej opozície Kemal Kiličdaroglu. 

Útoky na volebných pozorovateľov hlásili v nedeľu

Útoky na volebných pozorovateľov hlásili v nedeľu v Turecku v druhom kole prezidentských volieb. K incidentom došlo v Istanbule a tiež na juhovýchode krajiny, uviedli tamojší politici, ktorých citovali miestne médiá, informuje agentúra DPA. 

Ali Šeker, poslanec najväčšej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP), v nedeľu pre stanicu Halk TV povedal, že on a ďalší opozičný volebný predstaviteľ sa stali terčom útoku skupiny osôb po tom, čo nahlásili nezrovnalosti pri hlasovaní. K napadnutiu došlo v dedine v provincii Šanliurfa v juhovýchodnej časti Turecka.

Rozbili im telefóny

Ešte predtým predseda frakcie CHP Özgür Özel na Twitteri informoval, že došlo k zbitiu volebných pozorovateľov a rozbitiu ich telefónov. Kritizoval zároveň nedostatočnú prítomnosť bezpečnostných síl a vyzval úrady, aby zaistili bezpečnosť priebehu volieb. Podľa medializovaných správ sa viacero podobných incidentov odohralo aj v Istanbule. Online server senika.org napríklad napísal, že v štvrti Bagcilar nevpustili do volebných miestností právnikov a údajne tam došlo k potýčkam. Tieto informácie však nebolo možné nezávisle overiť. Stanica Halk TV hlásila i napadnutie pozorovateľov z radov opozície v istanbulských štvrtiach Gaziosmanpaša a Ümraniye.

V nedeľnom druhom kole prezidentských volieb rozhoduje zhruba 61 miliónov oprávnených voličov o tom, či sa hlavou štátu stane súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan alebo kandidát spojenej opozície Kemal Kiličdaroglu. Volebné miestnosti sa zatvoria sa o 17.00 h (16.00 h SELČ), pričom prvé hlasy by mohli byť sčítané už podvečer. V prvom kole, ktoré sa konalo 14. mája, ani jeden z kandidátov nedosiahol potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov — za Erdogana hlasovalo 49,5 percenta voličov, Kiličdaroglu získal takmer 45 percent hlasov.

Viac o téme: VoľbyTureckoRecep Tayyip ErdoganKemal Kiličdaroglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu