Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecká armáda dostane 18 nových tankov Leopard 2 ako náhradu za pomoc Ukrajine

(Zdroj: SITA/Philipp Schulze/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecká armáda si objednala 18 nových tankov Leopard 2A8, ktoré nahradia vozidlá odoslané na Ukrajinu začiatkom tohto roka, uviedla v piatok zbrojárska spoločnosť Krauss-Maffei Wegmann (KMW) so sídlom v Mníchove. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

KMW dodala, že kontrakt na tanky Leopard 2A8 podpísala so spolkovým úradom pre vojenské vybavenie. Hoci spoločnosť finančné detaily neuviedla, rozpočtový výbor nemeckého parlamentu v stredu schválil financovanie vo výške zhruba 525 miliónov eur. Dodávky nových tankov sa majú začať v roku 2025, pričom dohoda zahŕňa i opcie na ďalších 105 kusov. KMW vyrobí pre nemeckú armádu tiež 12 nových samohybných húfnic v rámci kontraktu dohodnutého v marci.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius naliehal na čo najrýchlejšie získanie nových tankov po tom, ako vláda koncom januára súhlasila s poskytnutím 14 bojových tankov Leopard 2A6 Ukrajine. Tento počet sa o niekoľko týždňov neskôr zvýšil na 18, keďže Nemecko a ďalšie krajiny sa snažili zhromaždiť dva prápory tankov Leopard 2 pre Kyjev. Nemecko, Dánsko a Holandsko sa tiež dohodli, že poskytnú Ukrajine zrenovovaný starší model tohto tanku, ktorý nemecká armáda nepoužíva už dve desaťročia.

Viac o téme: TankArmádaNemeckoUkrajinaLeopard 2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu