Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Britský premiér Sunak na summite G7 označil Čínu za najväčšiu výzvu našej doby

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, japonský premiér Fumio Kišida, americký prezdient Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz a britský premiér Rishi Sunak
Francúzsky prezident Emmanuel Macron, japonský premiér Fumio Kišida, americký prezdient Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz a britský premiér Rishi Sunak (Zdroj: TASR/AP)

HIROŠIMA - Britský premiér Rishi Sunak označil Čínu za najväčšiu výzvu našej doby. Urobil tak na summite krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime. Informuje webová stránka stanice BBC.

Skupina G7 podľa jeho slov potvrdila v spojitosti s Čínou jednotu. "Čína predstavuje najväčšiu výzvu našej doby pre globálnu bezpečnosť a prosperitu." Dodal, že sa zvyšuje autoritársky postup tejto ázijskej krajiny v domácej politike i jej asertívnosť v zahraničí. Reakcia Spojeného kráľovstva je podľa neho v úplnom súlade so spojencami z G7.

"Spolu s G7 uskutočňujeme kroky, aby sme Číne zabránili používať hospodársky nátlak s cieľom zasahovať do zvrchovaných záležitostí iných," povedal. Britský premiér takisto privítal podporu zo strany amerického prezidenta Joea Bidena pre medzinárodnú koalíciu, ktorá má za cieľ poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16. Dodal, že výcvik ukrajinských pilotov by sa mal začať v lete.

Viac o téme: VýzvaČínaSummit G7Rishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu