Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zelenskyj je už v Japonsku: Pricestoval na summit skupiny G7 do Hirošimy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA (Kyodo News via AP))

HIROŠIMA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v sobotu na summit skupiny najbohatších krajín G7 v japonskom meste Hirošima. Jeho prílet na tamojšie letisko zaznamenala japonská televízia NHK, píše portál denníka The Guardian a tlačové agentúry DPA či AFP.

Zelenskyj v sobotu na Twitteri uviedol: "Japonsko. G7. Dôležité stretnutia s partnermi a priateľmi Ukrajiny. Bezpečnostné záruky a väčšia spolupráca s cieľom nášho víťazstva. Mier sa dnes priblíži." Podľa neho bude výsledkom stretnutí na summite G7 práve priblíženie sa k mieru.

Mali len videočetovať

Pôvodne sa uvádzalo, že ukrajinský prezident sa s lídrami skupiny popredných bohatých demokracií G7 spojí len cez videomost. Jeho osobnú návštevu v Hirošime oznámili v piatok.

Zelenskyj je už v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (Kyodo News via AP))

Zelenskyj je už v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (Kyodo News via AP))

Ruská agresia proti Ukrajine je jednou z hlavných tém rokovaní v Hirošime. Do skupiny G7 patria Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a USA.

Zelenskyj v Hirošime absolvoval stretnutia so Sunakom, Meloniovou i Módím

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na okraji summitu krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime absolvoval stretnutia s britským premiérom Rishim Sunakom, talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a indickým premiérom Naréndrom Módím. V nedeľu by mal vystúpiť s prejavom. Správu priniesli agentúry AFP a DPA a webová stránay stanice Sky News.
       
Sunakovi sa Zelenskyj počas stretnutia poďakoval za podporu pri budovaní medzinárodnej koalície, ktorej cieľom bude pomôcť dodať Ukrajine stíhačky zo západných krajín. Stretnutie s Módím bolo prvé od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ku ktorej India nie je dostatočne kritická, píše AP.

Zelenskyj sa v nedeľu zúčastní na rokovaniach lídrov krajín skupiny G7, ktoré patria k najdôležitejším spojencom Ukrajiny v boji proti ruskej invázii. Tiež má v Hirošime vystúpiť s prejavom, píše DPA s odvolaním sa na japonskú tlačovú agentúru Kjódo.
 

Viac o téme: JaponskoSummit G7Volodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu