Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzska krajná pravica nemôže organizovať zhromaždenia a pochody! Pokyn vydal minister vnútra

Gérald Darmanin
Gérald Darmanin (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

PARÍŽ - Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin dal policajným prefektom pokyn, aby systematicky vydávali zákaz na konanie pochodov a zhromaždení krajnej pravice. Reagoval tak na pochod, ktorý sa konal minulú sobotu v uliciach Paríža.

Ako informoval spravodajský web France Info, parížsky prefekt Laurent Nuñez pochod supremacistov nezakázal, pretože na to - podľa svojich slov - nemal zákonné dôvody. Ich absenciu priznáva aj Darmanin, ktorý v utorok vyhlásil, že ak by sa usporiadateľ takéhoto protestu proti rozhodnutiu prefekta odvolal, rozhodnú súdy.

France Info podotýka, že nie je isté, či sa prefektúry jednotlivých francúzskych miest budú riadiť Darmaninovým pokynom. Podľa zákona totiž demonštráciu možno zakázať len vtedy, ak predstavuje skutočné nebezpečenstvo, ak sa jednotlivci dopúšťajú násilia alebo vyzývajú na prejavy násilia či nenávisti, najmä rasovej.         

Každoročné zhromaždenie krajnej pravice vyvolalo kritiku

Pochod ulicami Paríža zorganizovala krajne pravicová skupina hlásiaca sa k nadvláde bielej rasy. Zúčastnilo sa na ňom približne 600 ľudí, ktorí si pripomenuli smrť svojho kolegu, aktivistu Sebastiena Deyzieua, z roku 1994.

Toto každoročné zhromaždenie krajne pravicových extrémistov v Paríži vyvolalo kritiku v čase, keď polícia opakovane zakázala protesty proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi pre jeho nepopulárnu dôchodkovú reformu.

Polícia na viacerých miestach zakázala hlučné protesty

Odkedy bola v apríli táto reforma schválená, polícia na viacerých miestach, kam zavítal prezident Emmanuel Macron, zakázala ľuďom hlučné protesty s použitím hrncov a panvíc. Pri porovnaní s prístupom k akciám, ktoré organizuje krajná pravica, ľavicoví politici a aktivisti kritizujú vedenie bezpečnostných zložiek a tvrdia, že pri posudzovaní rizikovosti tých-ktorých zhromaždení používa dvojaký meter.

Líderka krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) Marine Le Penová súčasne v utorok upozornila, že mnohí účastníci sobotňajšieho protestu mali tváre zakryté maskami, čo francúzske zákony zakazujú. Takéto konanie Le Penová označila za provokácie, ktoré nemožno tolerovať.

Le Penová čelí obvineniam, že má blízko k dvom účastníkom pochodu

Le Penová, ktorej otec v roku 1972 založil stranu Národný front (FN), ktorá sa neskôr premenovala na Národné združenie, sa však súčasne musela brániť proti obvineniam, že má blízko k dvom účastníkom sobotňajšieho pochodu.

Investigatívna webová stránka Mediapart totiž v nedeľu informovala, že na sobotňajšom zhromaždení boli odfotografovaní Axel Loustau a Olivier Duguet, ktorí pracovali ako pokladníci strany Le Penovej.Le Penová na margo toho uviedla, že nemôže poznať všetkých ľudí, ktorí boli za 50 rokov existencie FN jeho členmi či funkcionármi.

Viac o téme: ZákazPochodyPokynFrancúzskoParížZhromaždeniaKrajná pravicaGérald Darmanin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu