Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovákov a Čechov strašil, že Rusi na nás vypustia jadrové zbrane: Klamal aj na súde, TOTO ho usvedčuje

Ladislav Vrabel klame verejnosť o svojich vyjadreniach. Tvrdil, že Česká republika vypustí na Rusko jadrové strely Zobraziť galériu (2)
Ladislav Vrabel klame verejnosť o svojich vyjadreniach. Tvrdil, že Česká republika vypustí na Rusko jadrové strely (Zdroj: Twitter/Barbora Mercury)

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Český šíriteľ dezinformácií je známy aj na východ od rieky Morava. Vo svojich konšpiráciách a nepravdách sa už nesnažil strašiť len český, ale aj slovenský národ. Jeho verejné hlásanie ho dostalo až na súd. Tam si vypočul svoj trest, no o chvíľu na to opäť klamal všetkých naokolo.

archívne video

Slovensku sa v ruskej televízii vyhrážajú raketovými útokmi (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Podľa demonštranta a šíriteľa ruskej propagandy Ladislava Vrabla má Česká republika vypustiť na Ruskú federáciu jadrové zbrane. Následný odvetný útok by mal okrem Česka zasiahnuť aj Slovensko. Toto vyhlásenie sa objavilo na sociálnej sieti prostredníctvom videa, ktoré tam uverejnil sám Vrabel ešte v novembri minulého roku. Za šírenie poplašnej správy sa dostal až na súd. Extra.cz informuje, že so svojimi obdivovateľmi opustil súdnu sieň ešte predtým, ako sudca vyslovil celý verdikt. Vrablovi vymeral štvormesačný podmienečný trest s odkladom na rok a pol.

 

Zo strany Vrabla to však nebolo všetko. O pár minút po súdnom pojednávaní opäť klamal, keď tvrdil, že o žiadnych jadrových zbraniach, ktoré vypustí Česko na Ruskú federáciu, nehovoril. Na súde však bola pustená nahrávka jeho hlasu, ktorá toto tvrdenie vyvracala. Sudca neskôr vo výpovedi citoval presné Vrablove slová. Inými slovami, demonštrant opäť klamal. Vrabel však začal na ulici hlásať, že tento režim ho nedokáže odsúdiť za trestnú činnosť. "Dokonca citujú moje slová, ktoré som nikdy nepovedal. Sudca je klamár," začal skandovať do mikrofónu.

Verdikt na súde

Vrablove výroky boli podľa sudcu Lukáša Svrčka schopné vyvolať obavy a strach u väčšiny spoločnosti. Rozhodnutie nie je právoplatné. "Aj demokracia má nejaké svoje ústavné limity. Výroky o jadrových útokoch ich prekročili. Obvinený si musel byť vedomý, aké obavy môže svojimi tvrdeniami vyvolať," doplnil Svrček. Štátna zástupkyňa Katarína Kandová navrhovala podmienečný trest o dva mesiace dlhší. "Obžalovaný nestojí pred súdom preto, že chcel vyvolať diskusiu ani že rozširoval strach z vojny, ten už spôsobilo Rusko. Poplach mohla spôsobiť nepravda o tom, že ČR chce útočiť na veľmoc," vyhlásila Kandová. 

Slovákov a Čechov strašil,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vrabel obvinenia na súde odmietol a vyhlásil, že sa cíti nevinný. Tiež uvádzal, že jeho výroky boli vytrhnuté z kontextu. Nikoho nechcel vydesiť, ani nikomu spôsobiť ujmu na zdraví. Išlo mu len o ochranu obyvateľov. Stíhanie považuje za politický ťah. Tento argument však sudca razantne odmietol. "Nie je tak známou osobou, aby akákoľvek politická reprezentácia mala potrebu ho prenasledovať," uviedol.

Demonštrácia

Ladisla Vrabel zorganizoval dňa 17. novembra 2022 pochod k budove Českej televízie (ČT) v Prahe na Kavčích horách a žiadal, aby mohol v televízii vystúpiť s prejavom. ČT ho už predtým odmietla. Na demonštrácii zaznievala okrem kritiky obsahu spravodajstva ČT aj kritika vlády. Bolo viac ako jasné, že vypustením videa sa Vrabel dopustil šírenia dezinformácii. Česká republika nedisponuje žiadnym jadrovým arzenálom. 

Viac o téme: Jadrové zbranePropagandaDezinformácieČeská republikaČeské BudejoviceLadislav Vrabelútok na Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu