Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šok v armáde USA: Veliteľka sexuálne obťažovala svojich podriadených, neostalo len pri bozkoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SEATTLE – Vo väčšine prípadoch sexuálneho obťažovanie je obeťou žena, no nie vždy je to tak. V americkej armáde sa riši problém s istou veliteľkou, ktorá zneužíva svoje postavenie na naplnenie sexuálnych túžob. Reakcia armády je zarážajúca.

archívne video

Manželka ukrajinského prezidenta prehovorila o sexuálnom násilí páchanom ruskými vojskami (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Veliteľka 5. brigádneho ženijného práporu (5. SFAB) v americkom štáte Washington sa mala dopustiť sexuálneho obťažovania u svojich podriadených. Meghann Sullivanová začala bez dovolenia bozkávať dvoch členov svojho pluku, pričom jedného z nich aj chytila okolo pása. Informáciu priniesol vojenský portál Military.com. 

Rozhodnutie armády 

Sullinová je pre údajné obťažovanie vyšetrovaná. Neskôr sa zistilo, že plukovníčka sexuálne zaútočila aj na ďalších podriadených. Jej kariérny rast je pritom viac ako obdivuhodný. V júni 2021 sa stala prvou ženou, ktorá začala veliť pomocnej brigáde bezpečnostných síl USA (SFAB). Napriek prebiehajúcemu vyšetrovaniu ju armáda Spojených štátov amerických nepotrestala, nedegradovala, ani jej nebola odobratá uniforma. Naďalej pokračuje vo velení a dokonca má stále pod sebou vojakov, ktorí sa stali jej údajnými sexuálnymi obeťami.

"Pôsobím v armáde už viac ako dvadsať rokov. Som nadšená z mladých žien, ktoré k nám nastupujú. Je skvelé, že ženy majú možnosť byť úspešné nielen v typicky ženských profesiách. Odkazujem vám len jedno, nedovoľte so sebou manipulovať," vyjadrila sa Sullinová. Ženijný prápor 5. SFAB tvoria tímy inžinierov, ktorí radia spojencom v mnohých indicko-pacifických krajinách ako Japonsko, Mongolsko či Thajsko.

Obetí je viac 

Podľa údajov amerického ministerstva obrany z roku 2021 sa len 10 percent prípadov sexuálnych útokov v armáde týka mužov. V číslach je to ročne 14-tisíc mužských obetí. V skutočnosti je však týchto prípadov oveľa viac. Problémom je, že obete ich nenahlásia. V roku 2021 sa sexuálne útoky v armáde zvýšili o 13 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom, v prípade mužských obetí to bol nárast o 26 percent.

Sullivanová nie je jedinou najvyššou predstaviteľkou americkej armády, ktorá podlieha vyšetrovaniu. Jej šéfa, plukovníka Jonathana Chunga, museli podľa pravidiel suspendovať, pretože mal vytvoriť toxické prostredie, v ktorom zneužíval svoju moc a urážal podriadených.

Viac o téme: ArmádaUSAWashingtonSeattleSexuálne napadnutieTacomaPlukovníčkaMeghann Sullivanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu