Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cukor sa rúti do cenového pekla: V niektorých krajinách hrozí predaj na prídely! Máme sa čoho obávať?

Ceny cukru v Poľsku vzrástli rekordným tempom: Tento jav môže mať dopad aj na Slovensko! Zobraziť galériu (4)
Ceny cukru v Poľsku vzrástli rekordným tempom: Tento jav môže mať dopad aj na Slovensko! (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA/ BRATISLAVA – Ceny cukru začínajú u našich severných susedov atakovať neznesiteľné hranice a napriek tomu, že za posledné roky výrazne vzrástli, hrozí, že cenovej smršti nie je koniec. Dôvodom je nízka úroda cukrovej trstiny v Brazílii a v Indii či dokonca slabá úroda cukrovej repy vo Francúzku. V apríli na londýnskej burze dokonca jeho cena dosiahla rekordnú úroveň a vyrástla najviac za posledných desať rokov.

archívne video

V produkcii cukru dosahujeme potravinovú sebestačnosť, tvrdí minister Vlčan (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Susedné Poľsko je aktuálne tretím najväčším producentom cukru v Európe. Ani tento fakt však nezastavil jeho nárast. Prudký skok v cene tohto sladkého produktu sprevádzali v Poľsku prázdne regály v obchodoch. Niektoré reťazce dokonca zaviedli pri predaji prídelový režim. Aj keď cena cukru mierne klesla, podľa portálu agronomist.pl majú posledné pohyby na burze vyvolávať ďalšiu vlnu obáv.

Poľský Centrálny štatistický úrad upozorňuje, že zatiaľ čo ešte v septembri 2021 stál jeden kilogram cukru menej ako 2,82 PLN (0,61 €), dnes sa už jeho cena šplhá vysoko k priemeru 6,32 PLN (1,37 €), čo predstavuje až 124 percentný nárast. Ceny cukru sa tak na úrovni výrobcov medziročne viac ako zdvojnásobili. Zatiaľ čo v roku 2022 bola cena cukru 1870 PLN (406,03 €) za tonu, už vo februári 2023 jeho výrobná cena v Poľsku vzrástla až na 3762 PLN (816,84 €) za tonu.

Cukor sa rúti do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Za nárast cien môže hneď niekoľko faktorov, Poliaci vinia aj emisné kvóty

Výroba cukru je podľa odborníka z National Food Group Szymona Smajdora náročná. „Výroba cukru je zložitý proces, ktorý si vyžaduje veľa energie a všetci pociťujeme nárast cien spôsobený vplyvom plynového embarga. Treba mať na pamäti, že náklady na nákup emisných kvót CO2 sa z roka na rok zvyšujú, čo sa v konečnom dôsledku musí premietnuť do konečnej ceny každého produktu dostupného na trhu Európskej únie,“ ozrejmuje Smajdor. Dôvodom nárastu majú byť podľa neho aj zvýšené náklady na pohonné hmoty, ktoré zvyšujú náklady spojené so siatím, pestovaním, zberom a prepravou tejto suroviny.

Cukor sa rúti do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Podľa poľského Inštitútu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva (IERiGŻ) mala aktuálna cena cukru mierne klesnúť a poliaci tak nemajú mať dôvod na obavy. Podľa IERiGŻ mala produkcia cukrovej repy v sezóne 2022/ 2023 stúpnuť až o 12,7 percenta oproti predchádzajúcej sezóne. Upozorňujú však, že ceny cukru v Poľsku môžu mať do značnej miery dopad aj na formovanie cien cukru vo svete, či v okolitých krajinách.

Cukor sa rúti do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Slovenskí spotrebitelia sa nemusia obávať, dodávky sú v štandardnom režime

Na otázku, či podobný jav neočakávajú aj slovenskí  potravinári pre Topky odpovedala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová. „Slovenská republika je sebestačná v produkcii cukru, dodávky prebiehajú v štandardnom režime, potravinárske podniky nedisponujú informáciami o hroziacom výpadku,“ napísala.

 

Viac o téme: PoľskoCenyCukorCukrová trstinaCukrová repa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu