Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na taliansky ostrov Lampedusa dorazilo za 24 hodín vyše 800 migrantov

Migranti v Taliansku
Migranti v Taliansku (Zdroj: SITA/AP Photo/Valeria Ferraro)

RÍM - Na taliansky ostrov Lampedusa dorazilo za 24 hodín 819 migrantov a po ďalších 20 prebieha pátranie. Uviedla to v pondelok agentúra APA, ktorá zároveň informovala o prevrátení sa člna, ktorý v sobotu vyplával z tuniského mesta Sfax s 35 utečencami.

Potopenie člna si vyžiadalo jednu obeť - zvyšných 34 osôb zachránila posádka rybárskeho člna a následne ich do bezpečia previezlo plavidlo talianskej pobrežnej stráže. Na Lampedusu dorazilo od nedele dopoludnia, keď sa masívna vlna príchodov začala, 21 plavidiel s 819 migrantmi, väčšina z nich od nedeľňajšieho večera. V priebehu predchádzajúcich štyroch dní sa nemohli na ostrove vylodiť žiadni migranti pre zlé podmienky na mori. V hlavnom centre pre migrantov na Lampeduse je približne 1094 ľudí, hoci tam majú kapacity len pre 400 osôb.

Stav núdze

Talianska vláda vyhlásila 11. apríla na šesť mesiacov celoštátny stav núdze v súvislosti s rastúcou imigráciou. Mimoriadne zasiahnuté regióny na juhu krajiny dostanú tak mimoriadne finančné prostriedky. Zriadené majú byť tiež nové prijímacie centrá pre utečencov s cieľom rýchlejšie ich identifikovať a z krajiny vyhostiť.

Minister zahraničných vecí Antonio Tajani v pondelok na okraj stretnutia šéfov diplomacií EÚ v Luxemburgu vyhlásil, že Taliansko uvoľní 100 miliónov eur pre Tunisko, ktoré sa nachádza v ťažkej sociálnej a hospodárskej situácii a preto odtiaľ do Talianska prichádza množstvo migrantov. Podľa Tajaniho je okrem podpory tejto krajiny dôležité aj tlačiť na reformy.

Viac o téme: MigrantiLampedusaTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu