Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ťažké boje v Sudáne: V krajine evidujú aj jedného Slováka, Francúzsko začalo s evakuáciou občanov, Pápež vyzýva bojujúce strany na dialóg

Americký prezident Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na "okamžité a bezpodmienečné" prímerie v Sudáne, kde pokračujú ťažké boje medzi armádou a znepriatelenými polovojenskými jednotkami. Zároveň poďakoval americkým vojakom za úspešnú evakuáciu diplomatického personálu USA zo Sudánu, informujú agentúry AP a AFP.

"Tragické násilie v Sudáne si vyžiadalo už stovky životov nevinných civilistov. Je to hanebné a musí to skončiť. "Bojujúce strany musia implementovať okamžité a bezpodmienečné prímerie, umožniť nerušený prísun humanitárnej pomoci a rešpektovať vôľu sudánskeho ľudu," uviedol šéf Bieleho domu vo vyhlásení. Potvrdil tiež predchádzajúce neoficiálne medializované správy, že zo Sudánu boli na základe jeho nariadenia evakuovaní pracovníci amerického veľvyslanectva v Chartúme, ktoré tak dočasne pozastavilo svoju činnosť.

Za úspešný priebeh celej operácie poďakoval príslušníkom armády USA i predstaviteľom Džibuti, Etiópie a Saudskej Arábie.Podľa nemenovaných amerických predstaviteľov bolo približne 70 členov personálu ambasády v Chartúme letecky evakuovaných priamo z komplexu veľvyslanectva do bližšie neurčenej lokality v Etiópii.

Hoci bojujúce strany v piatok oznámili dohodu o trojdňovom prímerí, v mnohých častiach sudánskej metropoly Chartúm pokračovali intenzívne boje aj v priebehu soboty. Podobne dopadli aj predchádzajúce dva pokusy o prímerie ohlásené v priebehu tohto týždňa. Boje medzi sudánskou armádou polovojenským zoskupením Síl rýchlej podpory (RSF), ktoré sa sústreďujú najmä na metropolu Chartúm, prebiehajú od 15. apríla. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich zahynulo už najmenej 413 ľudí a 3551 utrpelo zranenia.

Francúzsko začína s evakuáciou občanov a diplomatického personálu zo Sudánu

Francúzsko začalo s evakuáciou svojho diplomatického personálu a občanov zo Sudánu, kde už viac než týždeň pokračujú boje medzi tamojšou vládou a znepriatelenými polovojenskými jednotkami. Informuje o tom správa z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Francúzsky rezort diplomacie uviedol, že začal s urýchlenou evakuáciou, v rámci ktorej pomôže aj občanom z iných európskych krajín a ďalších partnerských štátov.

Zdroj z prostredia diplomacie, ktorý si želal zostať v anonymite, pre AFP povedal, že bojujúce strany poskytli bezpečnostné záruky s cieľom uskutočniť túto operáciu. V Sudáne podľa tohto zdroja žije približne 250 občanov Francúzska. Boje medzi sudánskou armádou polovojenským zoskupením Síl rýchlej podpory (RSF), ktoré sa sústreďujú najmä na metropolu Chartúm, prebiehajú od 15. apríla. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich zahynulo už najmenej 413 ľudí a 3700 utrpelo zranenia. S evakuáciou svojho veľvyslanectva v Chartúme začala v sobotu aj americká armáda, pripomína AFP. Americký prezident Joe Biden neskôr tieto správy potvrdil a žiadal okamžité a bezpodmienečné prímerie v Sudáne.

Francúzskeho občana postrelili počas evakuácie zo Sudánu, píše Sky News

Francúzsky občan bol postrelený počas evakuácie Francúzov zo Sudánu. V nedeľu o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Správa prišla z dvoch znepriatelených táborov bojujúcich viac než týždeň v Sudáne o moc, teda od armády a polovojenských Síl rýchlej podpory (RSF) - obe strany sa navzájom obviňujú z údajného útoku na konvoj veľvyslanectva, keď práve odchádzal v hlavného mesta Chartúm. V ňom sa najviac sústreďujú boje a tie pokračovali aj v nedeľu.Nie je však jasné, kto je za útok na konvoj zodpovedný. Sily rýchlej podpory (RSF) vo vyhlásení napísali, že Francúz utrpel zranenia, keď konvoj pred veľvyslanectvom dostal v nedeľu ráno zásah pri paľbe armádneho lietadla.

Sudánske ozbrojené sily zasa obvinili z útoku polovojenské RSF a tiež oznámili, že zranený bol jeden Francúz. Francúzsko ešte incident nepotvrdilo a pokračuje v evakuácii svojich občanov aj diplomatov zo Sudánu.Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu dopoludnia potvrdilo, že spustilo "rýchlu evakuačnú operáciu", v rámci ktorej pomôže aj európskym občanom zo "spojeneckých a partnerských krajín". Zdroj z prostredia francúzskej diplomacie, ktorý si želal zostať v anonymite, pre tlačovú agentúru AFP povedal, že bojujúce strany poskytli bezpečnostné záruky pri uskutočňovaní tejto evakuačnej operácie. V Sudáne podľa tohto zdroja žije približne 250 občanov Francúzska.

Boje medzi sudánskou armádou a polovojenským zoskupením Síl rýchlej podpory (RSF) prebiehajú od 15. apríla. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich zahynulo už najmenej 413 ľudí a 3700 ďalších utrpelo zranenia. Svojich diplomatov a občanov evakuujú zo Sudánu aj ďalšie krajiny. S evakuáciou veľvyslanectva v Chartúme začala v sobotu tiež americká armáda. Prezident USA Joe Biden neskôr tieto správy potvrdil a žiadal okamžité a bezpodmienečné prímerie v Sudáne.

Pápež František vyzval bojujúce strany v Sudáne na dialóg

Pápež František v nedeľu vyzval na dialóg medzi bojujúcimi stranami v Sudáne, v ktorom už viac ako týždeň prebiehajú krvavé boje. "Žiaľ, situácia v Sudáne je naďalej vážna. Preto znovu vyzývam, aby bolo násilie čo najskôr zastavené a aby bol obnovený dialóg," povedal pápež počas pravidelných nedeľných modlitieb na Námestí svätého Petra vo Vatikáne.

Ťažké boje v Sudáne:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Pozývam všetkých, aby sa modlili za našich sudánskych bratov a sestry," dodal. Boje medzi sudánskou armádou polovojenským zoskupením Síl rýchlej podpory (RSF), ktoré sa sústreďujú najmä na metropolu Chartúm, prebiehajú od 15. apríla. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich zahynulo už najmenej 413 ľudí. Viaceré krajiny vrátane Francúzska, Talianska, Turecka a Spojených štátov sa v súčasnosti snažia z tejto konfliktom sužovanej africkej krajiny evakuovať svojich občanov, pripomína AFP.

Ministerstvo zahraničných vecí eviduje v Sudáne jedného Slováka s dvojitým občianstvom

Rezort diplomacie eviduje v Sudáne, kde už viac než týždeň pokračujú boje medzi tamojšou vládou a znepriatelenými polovojenskými jednotkami, jedného Slováka. Ide o osobu s dvojitým štátnym občianstvom SR i Sudánu. Uviedol to komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.


"S uvedenou osobou, ako aj jej rodinou v SR je rezort diplomacie v kontakte. Podľa dostupných informácií je táto osoba nachádzajúca sa v Sudáne v poriadku," priblížil komunikačný odbor. MZVEZ na svojom webe odporúča nezdržiavať sa v Sudáne a krajinu opustiť. "Internetové a telefónne služby sú nespoľahlivé a obmedzované bezpečnostnými zložkami. Politická a bezpečnostná situácia sa môže ďalej zhoršovať," poukázalo s tým, že tam došlo aj k prerušeniu leteckého spojenia.


"Ak je cestovanie nevyhnutné, sledujte miestne médiá, vyhýbajte sa demonštráciám a riaďte sa radami miestnych úradov. Počas trvania demonštrácie zostaňte v mieste pobytu," skonštatoval rezort. Pripomína, že SR nemá v Sudáne veľvyslanectvo a pre poskytnutie pomoci má len obmedzené možnosti. V naliehavých prípadoch preto odporúča kontaktovať Honorárny konzulát SR v Chartúme alebo veľvyslanectvo niektorej inej členskej krajiny Európskej únie.

Viac o téme: BojeUSASudánJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu