Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Za plánovanie útoku na Champs Élysées odsúdili piatich mužov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Súd vo Francúzsku udelil v piatok tresty odňatia slobody v trvaní od päť do 15 rokov štyrom mužom za plánovanie útoku na parížskom bulvári Champs Élysées. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Piaty obvinený sa dostal na slobodu, keďže svoj trest si odpykal už v predbežnej väzbe. Piati obvinení mali 17–39 rokov a boli zadržaní v roku 2019 pre údajne plánovanie útoku na policajtov a civilistov na Champs Élysées, ktorá leží neďaleko prezidentského paláca.

Najstarší z obvinených dostal najvyšší trest, v trvaní 15 rokov. Druhý obžalovaný bol odsúdený na 12 rokov väzenia. Tretí obžalovaný bol v čase zatknutia maloletý, avšak bol považovaný za vodcu celej skupiny, preto bol taktiež odsúdený na 12 rokov. Tento muž, považovaný za vodcu skupiny, bol zadržaný v roku 2017 v Nemecku, keď mal 15 rokov, za to, že sa chcel pripojiť vo vojnou zmietanej Sýrii pripojiť k extrémistickej skupine Islamský štát (IS). Podľa vyšetrovateľov plánoval tento muž útok na policajnú hliadku na začiatku bulváru a spáchanie masakru. 

Štvrtý obvinený – Čečenec, ktorý bol v čase zadržania taktiež maloletý – dostal päťročný trest za to, že o pláne nehovoril. Posledný piaty obžalovaný bol taktiež odsúdený na päť rokov väzenia, z toho na 18 mesiacov podmienečne za financovanie plánu. Bol však prepustený na slobodu, keďže si trest odpykal už v predbežnej väzbe.

Viac o téme: Súd útok Champs Élysées
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu