Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muskova vízia Twitteru už začína úradovať: Svetovým osobnostiam zobral z rúk tento prvok, neminulo to ani pápeža!

 Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/FOX News via AP, Gregorio Borgia, Gettyimages.com)

SAN FRANCISCO - Modrá ikona kedysi overovala totožnosť známych ľudí. Teraz to len znamená, že niekto platí peniaze za predplatné. Niektoré známe osobnosti už symbol nechcú ani ako darček.

archívne video

Svätý otec počas cesty na letisko pozdravil ľudí, ktorí na neho čakali (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Twitter Elona Muska odstránil overovaciu ikonu, ktorá sa kedysi bezplatne dávala celebritám a relevantným ľuďom. Teraz majú rovnako vyzerajúcu ikonu na svojich profiloch iba platiaci odberatelia – ale bez skutočného overenia identity. Medzi celebritami, ktorých účty stratili biely háčik na modrom pozadí vo štvrtok, boli futbalista Cristiano Ronaldo, herečka Halle Berry a množstvo hudobných hviezd vrátane Lady Gaga, Beyoncé, Shakiry a Justina Timberlakea. Modrú ikonu stratil dokonca aj pápež František, zrejme nie je platiacim predplatiteľom.

Autor bestsellerov Stephen King a basketbalista LeBron James, ktorí predtým odmietali predplatné, si zároveň prekvapivo ponechali svoje overovacie symboly. Majiteľ Twitteru Elon Musk povedal, že za niektoré profily platí osobne. Podľa technologického blogu The Verge James odmietol ponuku Twitteru zaplatiť za predplatné. Háčik mu spočiatku aj tak zostal. Stephen King uviedol, že nie je platiteľom predplatného. „Nemáš za čo,“ odpovedal Musk na Twitteri.

Kto si overovanie ponechal?

Svoje overovacie symboly si ponechali okrem iných aj Rihanna a Taylor Swift – a pôvodne sa nevyjadrili na základe čoho. V opačnom prípade sa používatelia so začiarknutím často identifikujú ako fanúšikovia Muska.

Twitter zaviedol overovacie symboly, aby si používatelia mohli byť istí, že sa nikto nevydáva za celebritu, politika alebo športovca. Po kúpe Twitteru za približne 44 miliárd dolárov technologický miliardár Elon Musk tvrdil, že proces prideľovania háčikov bol „skazený“ a že niektoré z nich boli distribuované svojvoľne zamestnancami Twitteru. Systém rozdelil užívateľov na „pánov a pešiakov“, takže teraz by na to mali doplatiť všetci. Teraz, zo všetkých ľudí, sám Musk rozhoduje, kto by mal mať ikonu bez toho, aby za to zaplatil.

Falošné profily New Yorku a J. K. Rowlingovej

V noci na piatok sa objavili prvé falošné profily. Tweet od „@NYC_GOVERNMENT“ tvrdil, že toto je oficiálny účet pre mesto New York. Skutočný profil „@nycgov“ tiež nemá ikonu začiarknutia. Profil s menom a fotografiou spisovateľky J. K. Rowlingovej sa ospravedlnil za jej kontroverzné komentáre z posledných mesiacov. Oba falošné účty boli zablokované o niečo neskôr.

Teraz sa za ňu môže vydávať ktokoľvek, kritizovala deň predtým speváčka Dionne Warwick, ktorej profil tiež stratil overovaciu značku. Už keď bol v novembri zavedený platený háčik, nastal chaos s klamlivými a skutočnými účtami niektorých celebrít a spoločností. Potom boli zavedené ďalšie opatrenia.

Tradične väčšina biznisu Twitteru pochádza z reklamy. Po akvizícii Muska došlo k návalu inzerentov. Teraz dúfa viac v príjmy z predplatného od používateľov a spoločností. Začlenenie ikony začiarknutia do predplatného je súčasťou plánu.

Pri novom modeli je skutočné overovanie len pre firmy. Za svoj zlatožltý háčik by ale mali platiť aj výrazne viac peňazí: 950 eur mesačne namiesto 9,52 eura pre jednotlivých používateľov.

Viac o téme: PredplatnéTwitterPápež FrantišekElon MuskOverovacia ikona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu