Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Orbán prijal šéfa jednej z najväčších čínskych štátnych bánk: Návšteva prispeje k rozvoju vzťahov

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal vo štvrtok šéfa Čínskej stavebnej banky (CCB) Tiana Guoliho pri príležitosti otvorenia maďarskej pobočky CCB. Podľa účastníkov schôdzky má tento krok prispieť k rozvoju hospodárskych, finančných a obchodných vzťahov Maďarska s Čínou.

Šéf banky, ktorá je jedna z najväčších čínskych štátnych finančných inštitúcií, sa spolu s delegáciou zúčastnil na pracovnom obede na úrade vlády sídliacom v bývalom budínskom kláštore karmelitánov. Na schôdzke boli prítomní aj šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, minister financií Mihály Varga, minister ekonomického rozvoja Márton Nagy a šéf rezortu kultúry a inovácií János Csák.

Podľa MTI účastníci rokovania podčiarkli, že priateľstvo Číny s Maďarskom má dlhú históriu.

Server telex.hu v tejto súvislosti poznamenáva, že oficiálne je síce CCB komerčnou bankou, avšak patrí medzi štyri čínske finančné inštitúcie, tzv. "policy bank". Tie stimulujú aj rozvojové ciele či dovoz a vývoz, slúžia teda aj čínskym štátnym cieľom. Podieľajú sa napríklad na financovaní veľkých čínskych medzinárodných programov. V tomto roku sa tieto štyri čínske banky z hľadiska aktív podelili o prvé štyri priečky najväčších bánk na svete, pričom CCB je na druhej priečke, lídrom je Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).

Viac o téme: ČínaMaďarskoViktor OrbánČínska banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu