Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Česko po štrnástich rokoch zníži úroveň diplomatických vzťahov s Bieloruskom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/rarrarorro)

PRAHA - Česko po štrnástich rokoch zníži úroveň diplomatických vzťahov s Bieloruskom. Do krajiny nevyšle nového veľvyslanca, ale len diplomata v nižšej funkcii – na úrovni chargé d'affaires.

 Zastupiteľský úrad v Minsku povedie dlhoročný diplomat a bývalý námestník ministerstva zahraničných vecí Tomáš Kryl. Informáciu potvrdil aj rezort. "Pán Kryl sa pripravuje na odjazd, detaily vyslania komentovať nebudeme," uviedol hovorca ministerstva Daniel Drake. Ako uvádzajú Seznam Zprávy, ide o symbolické vyjadrenie chladných diplomatických vzťahov.

Ešte začiatkom tohto roka zastupoval Česko v Bielorusku veľvyslanec Tomáš Pernický. Toho si však vybral prezident Petr Pavel do funkcie šéfa protokolu na Pražskom hrade. Ministerstvo sa potom rozhodlo ho v najvyššej diplomatickej funkcii nenahradiť. Kryl tak nebude musieť žiadať o takzvaný agrément, ktorý by musel podpísať prezident Alexandr Lukašenko.

Česko po štrnástich rokoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

Vzťahy Česka s Bieloruskom sú aktuálne pre bieloruskú podporu ruskej agresie na Ukrajine zložité. Vlažné však boli aj pred začiatkom invázie z dôvodu Lukašenkovho autoritárskeho vládnutia. Česká diplomacia podľa servera dlhodobo podporuje demokratizačné snahy v Bielorusku a tiež miestnych disidentov. Podľa webovej stránky rezortu diplomacie má Bielorusko v Prahe aktuálne zastúpenie tiež len na úrovni chargé d'affaires.

Viac o téme: ČeskoBieloruskoDiplomatic vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu