Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Počas protestu proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku vykradli v Rennes zlatníctvo

Protesty vo Francúzsku Zobraziť galériu (3)
Protesty vo Francúzsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Mathieu Pattier)

RENNES - Francúzska polícia pátra po zlodejoch, ktorí cez víkend počas protestu proti dôchodkovej reforme odcudzili z jedného zo zlatníctiev v meste Rennes mince a zliatky v hodnote 25.000 eur. Podľa agentúry AFP to v utorok uviedol miestny prokurátor Philippe Astruc.

Prezident Emmanuel Macron v noci na sobotu podpísal nepopulárny zákon o reforme dôchodkového systému, čím sa vo Francúzsku zvýšil vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. V reakcii na to sa v mnohých mestách počas víkendu opäť konali protesty.

Protesty vo Francúzsku
Zobraziť galériu (3)
Protesty vo Francúzsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mathieu Pattier)

V meste Rennes ležiacom na západe Francúzska sa na nich zúčastnilo viac ako 1000 ľudí, ktorých časť sa dostala aj do potýčok s políciou. Primátorka Rennes za Socialistickú stranu (PS) Nathalie Appéréová pre agentúru AFP uviedla, že centrum mesta bolo počas zrážok demonštrantov s políciou "vyplienené". Výtržníci podpaľovali a ničili autá, rozbíjali výklady, drancovali obchody a útočili na hotely, banky a realitné kancelárie. Podpálená bola radnica aj policajná stanica.

Protesty vo Francúzsku
Zobraziť galériu (3)
Protesty vo Francúzsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mathieu Pattier)

Terčom drancovania sa stalo aj jedno zo zlatníctiev. Okrem toho, že okoloidúci demonštranti na ňom rozbili výplne troch výkladov, dvaja z nich do zlatníctva aj vtrhli a odcudzili zlaté mince a zlaté zliatky v odhadovanej hodnote 25.000 eur.

Viac o téme: ProtestyDôchodková reformaFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu