Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Holandská vládna strana prestane používať TikTok: Má obavy zo špehovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL/AMSTERDAM - Strana holandského premiéra Marka Rutteho sa rozhodla prestať používať TikTok pre obavy, že Čína by mohla túto aplikáciu využívať na špehovanie. Na správu portálu NL Times v piatok upozornil spravodajca.

"Máme cez túto aplikáciu veľa sledovateľov a široký dosah, ale myslíme si, že bezpečnosť Holandska je dôležitejšia," zdôraznila pre televíziu RTL poslankyňa Rutteho Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD) Queeny Rajkowská. TikTok vyvinula čínska spoločnosť ByteDance a existujú obavy, že čínsky vládny režim môže mať prostredníctvom nej prístup k údajom, ktoré táto aplikácia zhromažďuje.

"Bezpečnostné služby poukázali na riziká tejto pôvodne čínskej spoločnosti. Ide najmä o špionáž a kradnutie štátnych tajomstiev. Pretože bezpečnosť je pre nás prvoradá, používanie aplikácie (v rámci VVD) zastavíme úplne. Ako politická strana musíme ísť dobrým príkladom," spresnila Rajkowská.

Navrhujú aj úplný zákaz

Ministerka zodpovedá za oblasť digitalizácie Alexandra van Huffelenová z liberálnej strany D66 nedávno vyzvala štátnych zamestnancov, aby prestali používať aplikáciu TikTok na svojich služobných telefónoch. Zákaz zatiaľ neplatí pre iné holandské strany ani členov vlády. Minulý týždeň však strana D66 navrhla zakázať všetkým poslancom a senátorom používanie tejto aplikácie; ďalšia z koaličných strán, Kresťanská únia (CU) dokonca navrhuje, aby Holandsko na svojom území aplikáciu úplne zakázalo.

Zákaz aplikácie TikTok pre svojich zamestnancov a funkcionárov, rovnako z bezpečnostných dôvodov, zaviedli už aj hlavné inštitúcie Európskej únie - Európska komisia, Európsky parlament a Európska rada.

Viac o téme: ŠpehovanieAplikáciaČínaHolandskoTikTok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu