Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čaká nás zlom? Japonci spravili prekvapivý ťah, plánujú vraziť miliardy do TOHTO sektora

Tokio, hlavné mesto Japonska Zobraziť galériu (3)
Tokio, hlavné mesto Japonska (Zdroj: Getty Images)

TOKIO – I keď na Ukrajine sa bojuje už viac ako rok, aj v iných častiach sveta narastá napätie. Výnimkou nie je ani Ďaleký východ. Japonsko, ako jedna z najvyspelejších krajín sveta, očividne niečo tuší. Z hľadiska priemyslu a ekonomiky sa pripravuje na veľkú zmenu.

Japonci pripravujú vynaložiť takmer 6,5 miliárd eur do výroby čipov. Z hľadiska národnej ekonomiky a priemyslu ide o 82-percentný nárast v tomto sektore. Zámer je teda celkom zreteľný. Krajina vychádzajúceho Slnka sa bude snažiť úplne osamostatniť vo výrobe čipov, infomuje FOX Bussiness. Hlavným svetovým vývozcom čipov je Taiwan. V poslednej dobe ale medzi ním a Čínou narastá napätie, ktoré už mnohí experti prirovnávajú k stavu Ruska a Ukrajiny spred invázie. 

Taiwan je jednotkou vo výrobe 

Japonsko sa pripravuje na najhoršie. Keď sa Taiwan ocitne vo vojenskom konflikte, trh s čipmi rapídne poklesne. Súčasný svet je na takej úrovni, že absencia čipov je schopná vyradiť celé odvetvia. Taiwan je naďalej najväčším svetovým vývozcov čipov. Bloomberg s odvolaním sa na SEMI, združenie svetových výrobcov na výrobu čipov, uviedol, že investície do výroby čipov v Japonsku sú oveľa vyššie, ako tie v Európe, Číne či na Blízkom východe. Japonsko navyše plánuje obmedziť vývoz kľúčového vybavenia na výrobu čipov, ktoré zahŕňa ultrafialové sklá na ochranné masky, ponorné litografické stroje a čističe silikónových doštičiek. 

Čaká nás zlom? Japonci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čínu tieto plány zaskočili a obáva sa, že v konečnom dôsledku chce Japonsko podporiť snahy USA na potlačenie a zmarenie čínskeho priemyslu v oblasti výrobu čipov. Niektorí analytici predpovedali, že japonské miliardové investície by mohli obmedziť prístup Pekingu k pokročilej technológii. Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang nalieha na Japonsko, aby sa zdržalo podpory Washingtonu. "V minulosti už USA nemilosrdne tlačili na japonský polovodičový priemysel, teraz opakujú túto taktiku voči Číne," uviedol minister Čchin.

Čchin Kang
Zobraziť galériu (3)
Čchin Kang  (Zdroj: Twitter/@sidhant)

Čína má svoje vlastné zlievarne čipov, ale tie dodávajú iba procesory do automobilov a iných elektronických zariadení. Americká vláda obmedzuje prístup k rastúcemu počtu nástrojov na výrobu čipov, umelej inteligencie a ďalších pokročilých aplikácií. Japonsko a Holandsko sa k USA pripojili. Existuje tu riziko, že v opačnom prípade by sa čipy mohli použiť pri výrobe zbraní. 

Viac o téme: JaponskoVýroba čipovPolovodiče
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu