Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pavel, Sunak a Sánchez privítali vstup Fínska do NATO

Vlajka Severoatlantickej aliancie a vlajky Fínska vejú na stožiaroch v Helsinkách.
Vlajka Severoatlantickej aliancie a vlajky Fínska vejú na stožiaroch v Helsinkách. (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA/LONDÝN/MADRID - Český prezident Petr Pavel, britský premiér Rishi Sunak a predseda vlády Španielska Pedro Sánchez privítali vstup Fínska do NATO. Informujeme na základe ich vyjadrení na sociálnej sieti.

"Fínsko vstupom to NATO získalo garanciu kolektívnej obrany," napísal Pavel na Twitteri. NATO sa podľa jeho slov posilnilo o krajinu, ktorá je sebavedomá a odhodlaná brániť svoje hodnoty i hodnoty NATO. "Prezident Putin chcel oslabiť Západ a dosiahol pravý opak. Spolu sme silnejší a bezpečnejší," dodal.

Archívne video: Minister zahraničných vecí  Rastislav Káčer na ministerskom zasadnutí NATO o prijatí Fínska do Aliancie a pomoci pre Ukrajinu

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer na ministerskom zasadnutí NATO o prijatí Fínska do Aliancie a pomoci pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Sunak vstup Fínska označil za historický deň pre túto krajinu i Severoatlantickú alianciu. "Je to krok, ktorý zvýši bezpečnosť každého z nás," napísal. Všetky krajiny NATO musia teraz podľa Sunaka uskutočniť kroky potrebné na prijatie Švédska. Sánchez Fínsko privítal v NATO a dodal, že členské krajiny budú spolupracovať s cieľom brániť bezpečnejší svet a mier. Očakáva, že do NATO čoskoro vstúpi aj Švédsko.

Portugalský premiér António Costa napísal, že NATO si v utorok (4. apríla) pripomenulo 74. výročie svojho založenia a tiež zdôraznil rýchle zavŕšenie procesu prístupu Švédska. Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou NATO. S jeho vstupom súhlasilo minulý týždeň Turecko ako posledná členská krajina.

Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu tým, že v máji 2022 spoločne požiadali o vstup do NATO. Podmienkou vstupu je súhlas všetkých 30 členských krajín. O vstupe Švédska doteraz nerozhodli Turecko a Maďarsko.

Viac o téme: VstupPrivítanieNATOFínskoPetr PavelPedro SánchezRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu