Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Talianska pobrežná stráž zachránila vrtuľníkom z opusteného ostrova 32 migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

RÍM - Talianska pobrežná stráž v pondelok vrtuľníkom zachránila 32 migrantov vrátane jedného dieťaťa, ktorí v nedeľu uviazli na opustenom ostrovčeku Lampione v strednej časti Stredozemného mora. Informujú o tom agentúry Reuters a ANSA.

Zachrániť migrantov loďou bolo v dôsledku "mimoriadne nepriaznivých" poveternostných podmienok nemožné a pobrežná stráž tak bola nútená použiť na ich presun vrtuľník. Pomocou neho ich - na päťkrát - previezli na neďaleký ostrov Lampedusa, kde obvykle prichádzajú migranti z Tuniska a Líbye. Rýchlosť vetra v tom čase dosahovala 92,6 kilometrov za hodinu. Podľa talianskej agentúry ANSA pochádzajú títo migranti z Kamerunu, Pobrežia Slonoviny, Guiney a Mali. Sú medzi nimi aj štyri ženy a jeden malý chlapec. ANSA dodáva, že sedemmetrový čln, ktorým sa dostali na ostrovček Lampione, sa nepodarilo nájsť.

Vo februári došlo pri pobreží talianskej Kalábrie k stroskotaniu člnu s migrantmi. Policajným hliadkam sa čln na rozbúrenom mori nepodarilo zachytiť a tragédia si tak vyžiadala viac ako 90 životov migrantov. Charitatívne organizácie a opoziční politici kritizovali postup úradov a pýtali sa, prečo vo veci okamžite nezasiahla pobrežná stráž, ktorej plavidlá sú lepšie vybavené na plavbu na otvorenom mori.

Viac o téme: Pobrežná strážMigrantiTalianskoOpustený ostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu