Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

AKTUÁLNE Nové detaily smrti ruského blogera: Posledné sekundy pred výbuchom, zatkli podozrivú a mlčanie tajnej služby!

Darja Trepovová (26) je podozrivá zo spáchania atentátu na ruského blogera . Zobraziť galériu (2)
Darja Trepovová (26) je podozrivá zo spáchania atentátu na ruského blogera . (Zdroj: Twitter/LTV Ziņu dienests/yogesh koundel)

PETROHRAD – Atentát na ruského blogera podľa viacerých vyjadrení potvrdil, že bezpečnostné služby Ruskej federácie jednoducho nedokázali ochrániť človeka, ktorý sa staral o šírenie kremeľskej propagandy. Prípad je naďalej v štádiu vyšetrovania. Vyplávalo na povrch, že sa celá akcia sa mohla vopred odhaliť.

Výbuch v Petrohrade, pri ktorom prišiel o život Maxim Fomin (bloger Vladlen Tatarský), mohol byť následkom boja medzi viacerými ruskými skupinami. Kaviareň Street Food Bar #1, kde došlo k atentátu, patrila totiž majiteľovi Wagnerovej skupiny Jevgeninovi Prigožinovi. Kritika bezpečnostných zložiek je na mieste, pretože rezort vnútra údajne vedel, že na Tatárskeho sa pripravuje atentát. 

Zatkli Trepovovú

Zo zabitia Tatarského je podozrivá Darja Trepovová. Tatarský zomrel pri nedeľnom "tvorivom večeri", kde hovoril k skupine ľudí. Od Darji Trepovovej (26) tam dostal sošku, ktorá krátko potom vybuchla. Televízia RBK s odvolaním sa na zdroje z ministerstva vnútra uviedla, že nálož v soške bola odpálená na diaľku. Trepovovú zatkli ruskí vyšetrovatelia v pondelok 3. apríla. Je podozrivá zo spáchania celého atentátu, informuje agentúra TASR s odvolaním sa na AFP.

Akú úlohu hrala Trepovová, je v týchto chvíľach otázne. Nie je celkom jasné, či práve ona odpálila nálož, aj keď z kamerových záberov je zreteľné, ako odstupila od stola, kde sedel Tatarský. Podľa ruských médií sa táto obyvateľka Petrohradu mala minulý rok vo februári zúčastniť protivojnových protestov.

Kyber Front Z

Prigožin mal podnik poskytnúť ruskému ultranacionalistickému hnutiu Kyber Front Z: "Skutočne som kaviareň poskytol tejto skupine. Organizovali tam rôzne semináre. Kyjev by som z atentátu neobviňoval. Povedal by som, že existuje skupina radikálov, ktorá nemá väzby na Kremeľ," povedal a poukázal na to, že je tu podobnosť s atentátom na dcéru ideológa Alegandra Dugina Darju. Vyjadrila sa aj samotná skupina. "Na večer sme si prenajali kaviareň. Podnikli sme opatrenia, avšak tie nestačili," vyjadril sa člen Kiber Front Z. Objavila sa aj teória, že by mohlo ísť o odkaz Prigožinovi.

 Agenti z Ukrajiny? 

Vodca separatistov na Donbase, Igor "Strelkov" Girkin má však iný názor a obáva sa, že toto bol len začiatok: "Na totálnu vojnu nie sme pripravení. Stane sa toho viac, nepriateľ s ňou už začal. Ukropi (nadávka pre Ukrajincov) sem pred samotným útokom posielali agentov. Nepochybujem o tom. Analyzovali rôzne zábery a mapovali prostredie. Plánovali to. Mohli sme to celé odhaliť, príležitostí bolo dosť." Okrem toho zdôraznil, že už teraz plánujú útoky na ďalšie potenciálne ciele. 

Girkin vyzval na tvrdú odpoveď na fronte s tým, že opatrenia postavené na obrane neprinesú žiadny výsledok. Nepriateľ si podľa neho vždy nájde cestu, ako Rusov donútiť, aby míňali veľa peňazí na zabezpečenie bezpečnosti. Za hlavný cieľ považuje vojensky poraziť Ukrajinu, s čím je spoejné aj dostatočné vybavenie armády. 

AKTUÁLNE Nové detaily smrti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Telegram/Vladlen Tatarskij, Gettyimages.com)

Nebol ničím významný

Tatarský podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) nedisponoval informáciami ani nepropagoval názory, ktorými by na seba upriamil pozornosť Kyjeva. Počas vpádu ruských vojsk na Donbas v roku 2014, sa mu podarilo utiecť z väzenia. Ako povedal, pôsobil v niekoľkých ozbrojených skupinách. Názorovo sa prikláňal k Putinovi aj kWagnerovi. Z útoku nemožno vylúčiť ani kritikov ruskej armády, medzi ktorých patrí napríklad aj už spomínaný Girkin. 

Viac o téme: AtentátPodozrivíRuskoWagnerovciGirkinPrigožinVladlen Tatarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu