Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Unikla nahrávka s kritikou Putina: Pochoval ruský národ! Bohatí oligarchovia sa od neho odkláňajú

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Metzel, Getty Images)

KYJEV/MOSKVA/BAKU – Vojna na Ukrajine ukazuje, že s prezidentom Vladimirom Putinom má strpenie čoraz menej Rusov. Pre vládcu Kremľa je najhoršie to, že sa od neho odkláňajú bohatí oligarchovia. V najnovšej zverejnenej nahrávke je to aj mocný muž z Azerbajdžanu, ktorý s ruským hudobným producentom kritizuje ruský režim.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 397 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Tajnú nahrávku medzi ruským hudobným producentom Iosifom Prigozhinom a azerbajdžanským oligarchom Farchadom Achmedovom sa podarilo dostať na sociálne siete vďaka ukrajinským médiám. Títo dvaja muži sa na nej rozprávajú medzi sebou a spoločne vyjadrujú svoj nesúhlas s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom a jeho najbližších spolupracovníkov. Podľa portálu Novaya Gazeta nahrávka unikla už pred niekoľkými týždňami, no prepis časti nahrávky sa objavil len nedávno. 

"Nie, Farchad. Niet pochýb o tom, že zničili krajinu. Spojili svoje sily. Igor, Sergej aj Viktor Zolotov. Zo všetkého obviňujú Šojgua (minister obrany). Hovoria o ňom, že je len hovno, očividne len za chrbtom," uvádza sa v nahrávke. Podľa Novaya Gazeta mal tento hlas patriť práve Prigožinovi. Pod spomínanými krstnými menami mal Prigožin hovoriť o bývalom ruskom vicepremiérovi Igorovi Sečinovi a súčasnom ruskom ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi. "Správajú sa ako bohovia, no sú to len spodiny," pokračoval údajne Prigožin.

Sankcie

Potom počuť aj druhý hlas, ktorý má patriť spomínanému Achmedovi. Ten radí Prigožinovi, aby všetko predal. "Pokiaľ je tam nejaké riziko, že aj ty skončíš pod uvalenými sankciami, radšej všetko predaj. V opačnom prípade ti všetko zmrazia. Oni (Západ) vedia o všetkom," poznamenal Achmed s tým, že ruské velenie hovorí stále len o zlých veciach. Poukázal ešte raz na vpylv sankcií EÚ, Veľkej Británie a Kanady, ktoré postihli aj jeho. 

"Zablokovali mi platobnú kartu, moja loď hniije v prístave. To všetko len preto, lebo o mne píšu ako o Putinovom blízkom priateľovi. Kašlem na to! Naposledy som ho videl v roku 2008," dodal. Achmedov ďalej hovorí, že problémom nie je zmrazený majetok, ale slušnosť a lojalita, ktoré Putinovi očividne chýbajú. "V podstate pochoval ruský národ," súhlasil Prigožin.

Reakcia

Na zverejnenú nahrávku už reagoval sám Iosif Prigožin. Podľa vyjadrenia zvuk na nahrávke nepatrí jemu. "Každý si je vedomý môjho politického postoja, čo dokazujú všetky moje rozhovory a verejné komentáre. Na druhej strane, keď som počúval tú nahrávku, aj ja som takmer uveril, že na nej rozprávam ja," dodal s tým, že dnešné technológie môžu vyrobiť nielen podobný hlas, ale aj celú konverzáciu.

Unikla nahrávka s kritikou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zakladateľ a vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa tiež vyjadril k nahrávke, kde mal jeden z hlasov patriť jeho menovcovi. "Je možné, že ľudia, ktorí to vyšetrovali a celý rozhovor aj zverejnili, si mysleli, že teoreticky by som to mohol byť aj ja. Už z vyjadrení, ktoré sú plné vulgárnych slov jasne vyplýva, že o mne nemôže byť ani reč," tvrdil a vyhlásil o sebe, že je pokojný človek.
 

Viac o téme: únikNahrávkaTajnáRuskoAzerbajdžanMoskvaBakuKritika PutinaIosif PrigožinFrachad Achmedov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu