Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pre Dana (†46) bola eutanázia vykúpením: Na jeho rozlúčku blízki nikdy nezabudnú! TOTO bola jeho posledná večera

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DERBY/BAZILEJ – Dan mal pred sebou ešte dlhú cestu, no osud bol k nemu krutý. Nielenže dostal rakovinu, ale choroba sa začala šíriť po tele veľmi rýchlo. V poslednom štádiu už nedokázal ani jesť. Takýto život by nechcel asi nikto, no aj napriek tomu je vo väčšine krajín eutanázia zakázaná. Dan sa ju aj napriek komplikáciám rozhodol podstúpiť.

archívne video

Odkaz Kolumbijčana krátko predtým, ako podstúpil eutanáziu (Zdroj: profimedia.sk)

Dan Tuckley mal 46 rokov, no v stave, v akom sa nachádzal, sa už nedalo hovoriť o živote. Minulý rok v auguste mu lekári diagnostikovali nádor na obličkách. Rakovina sa však začala šíriť oveľa rýchlejšie ako sa predpokladalo, informuje Mirror. Namiesto roku života mu zostávalo len niekoľko týždňov. Posledné chvíle boli navyše plné bolesti. Dan už nedokázal skoro vôbec jesť. 

Jeho telo nebolo schopné spracovať žiadnu tuhú stravu. Tá sa po chvíli začala vracať smerom nahor. Rozhodol sa, že chce radšej podstúpiť eutanáziu. Dobrovoľne si vybral smrť pred utrpením, ktoré sa už nedalo zvrátiť ani zmierniť. Problém bol však v tom, že vo Veľkej Británii je eutanázia považovaná za trestný čin. Dan sa však nemienil vzdať. 

Mame to nepovedal

Napokon sa dozvedel o istej klinike vo Švajčiarsku blízko Bazileja, kde mu splnia posledné želanie. Keďže jeho matka Dawn (75) mala diagnostikovanú demenciu, nepovedal jej, že ide do Švajčiarska zomrieť. Pred odchodom si však zavolal k sebe súrodencov, ktorým o všetkom povedal. Napokon s nimi aj s manželkou Sarah odletel do Švajčiarska. Ako poistku zaplatil takmer 13 700 eur za súkromný let. Nechcel riskovať, že ho polícia odhalí. 

Pre Dana (†46) bola
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zákrok na klinike Pegasos pri Bazileji stál Dana 10 300 eur. Poslednú večeru strávil v kruhu svojich najbližších. Mal kurací vývar a červené víno. Sestra Kate (36) tu videla istú podobnosť s ich otcom: "Sám si vybral asistovanú smrť. Bolo to jeho rozhodnutie. Nemohol už jesť ani piť bez toho, aby zvracal. Náš otec mal nádor na mozgu, zomrel v hospici. Myslím, že to v Danovi zostalo, keď ho tam videl len ležať. Otec nevedel ani rozprávať. Toto nebolo na diskusiu. Vedel, čo robí." 

Smrteľnú dávku dostal Dan v obľúbenom obleku, neprišiel na kliniku ako pacient. V izbe mu dokonca hrala pieseň "My Way" od Franka Sinatru. V liste na rozlúčku napísal, že počasie vo Švajčiarsku je krásne, nie ako doma. Dan tu bol aj spopolnený a následne ho previezli do Veľkej Británie. "Bolo to pre neho dôležité. Chcel zabiť rakovinu skôr, ako ona jeho. Pohľad na milujúceho človeka, ktorý zomiera, je strašný," dodala Kate s tým, že nie všetci by si museli prejsť v budúcnosti takýmto peklom.

 Bez vyšetrovania

Manželka Sarah (45) bola smutná, že Dan strávil posledných pár dní v strese a strachu, že ako občan Veľkej Británie koná protiprávne. "Ak by mu doma dovolili asistovanú smrť, mohol sa rozlúčiť so všetkými ľuďmi, ktorých mal rád. Malo mu byť dovolené zomrieť vo svojej domovine za podmienok, aké si sám vyberie," vyjadrila sa.  

Pre Dana (†46) bola
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Britská polícia neskôr Sarah navštívila v jej dome v Derby. Muži zákona jej oznámili, že Danovu smrť nebudú vyšetrovať. Asistované umieranie je vo Veľkej Británii trestným činom od roku 1961. Za jeho vykonanie hrozí trest odňatia slobody na 14 rokov, aj keď je zákrok vykonaný v zahraničí. Eutanázia je za určitých podmienok legálna vo Švajčiarsku, Kanade, Austrálii, na Novom Zélande a v niektorých štátoch USA.

Viac o téme: ŠvajčiarskoRakovinaEutanáziaBazilejVeľká BritániaDerbyDan Tuckley
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu