Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Barma neprijme pomoc zahraničných expertov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Barmská junta nepovolí zahraničným záchranárom, expertom a humanitárnym pracovníkom vstup do oblastí zasiahnutým ničivým cyklónom. V stredu o tom informoval thajský premiér Samak Sundaravej po krátkej návšteve Barmy, počas ktorej chcel vojenskú vládu presvedčiť, aby prijala komplexnú zahraničnú pomoc.

"Trvajú na tom, že sa dokážu postarať o svojich ľudí a krajinu. Mjanmarsko (Barma) nechce žiadnych zahraničných expertov," povedal a dodal, že barmská vláda bude zvažovať žiadosti o víza "prípad od prípadu". Samak sa v Barme stretol s premiérom krajiny Theinom Seinom. Vláda už podľa neho zriadila v školách a chrámoch asi 600 táborov, v ktorých umiestnila 600 000 ľudí z postihnutých oblastí. Thein Samaka uistil, že postihnutí dostávajú všetku pomoc, ktorú potrebujú.


Samak navštívil Barmu na žiadosť USA, Británie a generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna. "Bolo mojou povinnosťou odovzdať odkaz od generálneho tajomníka OSN," povedal. Samakovo lietadlo priviezlo do Rangúnu zdravotnícke potreby a 50 satelitných telefónov, ktoré majú pomôcť pri koordinácii humanitárnej pomoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu