Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Macron a Meloniová diskutovali v Bruseli o francúzsko-talianskej spolupráci

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (4)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a talianska premiérka Giorgia Meloniová vo štvrtok v Bruseli diskutovali o "možnostiach spolupráce" v oblasti migrácie, priemyslu a vesmíru, oznámil francúzsky prezidentský úrad. TASR informuje podľa piatkovej správy agentúry AFP.

Obaja lídri sa stretli popri summite Európskej únie v Bruseli a rozprávali sa tiež o snahe "pokračovať v práci na európskej suverenite" v priemyselnej politike a dekarbonizácii. Potvrdili aj "svoje odhodlanie podporovať Ukrajinu, ktorá čelí ruskej agresii, a privítali dohodu o poskytnutí munície a rakiet Ukrajincom, dosiahnutú vďaka európskemu priemyslu," uvádza sa vo vyhlásení. Ide o ich druhé stretnutie od októbra, keď sa Meloniová stal premiérkou pravicovej talianskej vlády.

Giorgia Meloniová
Zobraziť galériu (4)
Giorgia Meloniová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert))

Migračná politika je brzdou vo vzťahu medzi oboma krajinami od incidentu z novembra 2022, keď Meloniová odmietla povoliť zakotvenie humanitárnej lode s 230 migrantmi v Taliansku. Loď nakoniec zakotvila vo Francúzsku, ale Paríž odsúdil "neprípustné" správanie Ríma a pozastavil plán na prijatie 3500 migrantov z Talianska. Meloniová vtedy skritizovala reakciu Francúzska ako "útočnú" a "nespravodlivú".

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (4)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Vo februári odsúdila ako "nevhodné" Macronovo pozvanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na návštevu Paríža v predvečer európskeho summitu. Macron sa však nápadu nevzdal a spolu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom pozval Zelenského do Elyzejského paláca. Podľa talianskych médií Meloniovú nahnevalo, že nebola pozvaná.

Giorgia Meloniová
Zobraziť galériu (4)
Giorgia Meloniová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert))

Európski lídri v pondelok 20. marca schválili dve miliardy eur na financovanie spoločného nákupu delostreleckej munície, ktorú Ukrajina zúfalo potrebuje na obranu pred ruskou agresiou. Francúzsko a Taliansko dodajú Kyjevu obranný systém stredného doletu zem-vzduch, čo má Ukrajine pomôcť brániť sa pred ruskými dronovými, raketovými a leteckými útokmi.

Viac o téme: SummitEmmanuel MacronGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu