Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Holandsku predstavili flotilu viacúčelových lietadiel NATO

Airbus A330 Zobraziť galériu (3)
Airbus A330 (Zdroj: english.defensie.nl)

EINDHOVEN - Novú mnohonárodnú flotilu viacúčelových tankovacích dopravných lietadiel, ktorá je výsledkom spolupráce medzi Severoatlantickou alianciou (NATO) a Európskou úniou (EÚ), slávnostne predstavili vo štvrtok na leteckej základni v holandskom Eindhovene, uviedlo holandské ministerstvo obrany.

Lietadlá zo šiestich zúčastnených krajín sú podľa neho určené najmä na doplňovanie paliva vo vzduchu, sú však tiež schopné prepravovať personál a náklad či vykonávať evakuácie a odteraz ich je možné nasadiť kdekoľvek na svete.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (3)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: english.defensie.nl)

Na ceremónii v Eindhovene sa zúčastnil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ako aj eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton a holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová. Lietadlá flotily boli aj doposiaľ intenzívne nasadzované, pripomenulo holandské ministerstvo obrany. Boli napríklad medzi prvými nasadenými lietadlami nad Poľskom po ruskej invázii na Ukrajinu a na východné krídlo NATO. Doposiaľ flotila poskytla už šesť miliónov litrov paliva.

Ollongrenová vo svojom prejave pripomenula aj pád afganskej metropoly Kábul v auguste 2021, keď podľa nej táto flotila dokázala, že je oveľa viac než lietajúcou čerpacou stanicou. Transportovala totiž afganských občanov z pakistanského hlavného mesta Islamabad do bezpečných lokalít v Európe.

Airbus A330
Zobraziť galériu (3)
Airbus A330  (Zdroj: english.defensie.nl)

Iniciatívu flotily začali Luxembursko a Holandsko ešte v roku 2016. Neskôr sa k nim pripojili Belgicko, Nemecko, Nórsko a Česká republika. Prvý Airbus A330 pristál na leteckej základni v Eindhovene v júni 2020. Flotila v súčasnosti disponuje siedmimi lietadlami, ôsme a deviate sa očakávajú v roku 2024 a posledný stroj v roku 2026, píše server Flightglobal.com.

Lietadlá sú registrované v Holandsku, sú však majetkom NATO a financované krajinami, ktoré sa na iniciatíve podieľajú. Lietadlá sa nachádzajú v Eindhovene a v nemeckom Kolíne nad Rýnom, spresnil holandský rezort obrany.

Viac o téme: LietadláNATOHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu