Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezident USA Joe Biden pricestoval do Kanady: Stretol sa s premiérom Trudeauom

Joe Biden a Justin Trudeau Zobraziť galériu (3)
Joe Biden a Justin Trudeau (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

OTTAWA - Americký prezident Joe Biden pricestoval vo štvrtok do kanadskej metropoly Ottawa, kde sa stretol s tamojším premiérom Justinom Trudeauom. Plánuje aj vystúpiť s prejavom v kanadskom parlamente, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a AP.

Bidenova administratíva si za uplynulé dva roky stanovila posilnenie priateľstva s Kanadou za prioritu. Obe strany považujú schôdzku v Ottawe za príležitosť vytvoriť plány pre budúcnosť. "Táto návšteva je o zhodnotení toho, čo sme urobili, kde sa nachádzame a čomu musíme dať priority do budúcnosti," uviedol v súvislosti s Bidenovou cestou hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Biden bude s kanadským premiérom rokovať o témach ako je vojna na Ukrajine, klimatické zmeny, obchod či masová migrácia.

Joe Biden a Justin Trudeau
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden a Justin Trudeau  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Predmetom rokovaní medzi Bidenom a Trudeauom bude podľa očakávaní aj otázka využívania nerastov nevyhnutných na výrobu elektrických vozidiel, ako aj vojenské a ekonomické záväzky. Prezident USA v piatok vystúpi s prejavom v kanadskom parlamente a večer sa spolu s Trudeauom zúčastní na štátnej večeri, spresňuje AP. Ide o prvú návštevu Bidena v Kanade od svojho nástupu do funkcie. Trudeau ho však na štátnej večeri hostil aj v decembri 2016, keď bol vo funkcii viceprezidenta - krátko pred nástupom exprezidenta USA Donalda Trumpa do úradu.

Joe Biden a Justin Trudeau
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden a Justin Trudeau  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Samotný Trump Kanadu s cieľom bilaterálnych rokovaní nikdy nenavštívil, všíma si AP. V krajine sa objavil len na summite krajín G7, po ktorom spolu so svojimi spojencami z Bieleho domu nazval Trudeaua "slabošským a nečestným".

Viac o téme: USAKanadaJoe BidenJustin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu