Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Biden je v Kanade: S Trudeauom sa dohodli na znížení nelegálnej migrácie

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: Twitter/POTUS)

OTTAWA - Americký prezident Joe Biden v prejave v kanadskom parlamente v piatok predstavil víziu americko-kanadskej hospodárskej spolupráce a oznámil uzatvorenie dohody o znížení nelegálnej migrácie. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Podľa AFP si Biden vyslúžil od kanadských poslancov potlesk v stoji, keď vyzdvihoval jednotu Severnej Ameriky. Prejav s podobnými vyjadreniami predtým predniesol kanadský premiér Justin Trudeau.

"Američania a Kanaďania sú dva národy, dve krajiny, ale podľa mňa majú spoločné srdce," vyhlásil Biden a opäť sa mu dostalo ovácií, keď dodal, že Kanada "bude môcť vždy rátať so Spojenými štátmi". Prisľúbil zároveň, že USA a Kanada budú spolupracovať na tom, aby odradili nelegálnych migrantov od prekračovania spoločnej hranice. Nezaregistrovaní azylanti prechádzajúci z USA do Kanady budú vracaní naspäť. Kanada zároveň rozšíri možnosti legálneho prekročenia hranice.

Plán zníženia migrácie už kritizovali aktivisti bojujúci za práva migrantov. Biden však zdôraznil, že "vítanie utečencov a azylantov je súčasťou toho, kým Kanaďania a Američania sú". Na rokovaní, ktoré predchádzalo vystúpeniu oboch predstaviteľov v kanadskom parlamente, sa Trudeau a Biden dohodli na modernizácii spoločnej protivzdušnej obrany, pričom Kanada prisľúbila vyčleniť niekoľko miliárd dolárov na vylepšenie radarovej infraštruktúry a vojenského letectva.

Opätovne tiež potvrdili podporu Ukrajine čeliacej ruskej vojenskej agresii a uznali "vážnu dlhodobú výzvu pre medzinárodný poriadok, ktorý predstavuje Čínska ľudová republika", i keď sú s ňou obe krajiny ochotné spolupracovať na záležitostiach spoločného záujmu, ako napríklad klimatická zmena. 

Viac o téme: MigráciaKanadaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu