Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pápež František prijal utečencov: Rozhovory o útekoch z krajín ho dojali

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

VATIKÁN - Pápež František prijal v sobotu na audiencii vyše 4000 utečencov a vysídlených osôb, ktoré sa dostali do Európy v rámci tzv. humanitárnych koridorov. Inforumuje o tom Vatikánsky rozhlas a agentúra KNA.

Viditeľne dojatému pápežovi utečenci zo Sýrie, Afganistanu, Rwandy a Ukrajiny rozprávali o svojom úteku z rodných krajín. Svätý otec si vypočul aj ľudí, ktorí utečencov prichýlili vo svojich domovoch.

Pápež vo svojom príhovore zdôraznil, že útek bezpečnými koridormi je dôležitou alternatívou k ceste po mori, ktorá sa často končí smrťou. Podľa neho nesmieme dovoliť, aby sa Stredozemné more stalo cintorínom utečencov. "Práca, ktorú vykonávate, identifikácia a prijímanie zraniteľných ľudí, sa snaží čo najvhodnejšie reagovať na znamenie doby. (...) Veľmi sa mi páči, že sa kresťania spájajú, aby na tom pracovali spoločne, ako bratia, ktorými všetci sme, a nezdôrazňujú rozdiely," povedal Svätý otec.

Humanitárne koridory pomohli už množstvu ľudí

Program humanitárnych koridorov je iniciatívou katolíckej Komunity sv. Egídia, Únie evanjelických cirkví, talianskej biskupskej konferencie a ďalších organizácií. Ľuďom pomáha odísť z vojnových a inak postihnutých oblastí od februára 2016. Odvtedy sa do Európy takto dostalo okolo 6800 ľudí, vrátane mnohých detí. Väčšina z nich bola umiestnená v Taliansku. Do kampane sa zapájajú aj Francúzsko, Belgicko, Andorra a Republika San Marino.

Len minulý rok sa v Taliansku nelegálne vylodilo 105.000 migrantov, ktorí sa tam dostali väčšinou na člnoch cez Stredozemné more. rok predtým ich bolo s približne 60.000. Pri pokuse dostať sa do Európy sa každý rok utopia v Stredozemnom mori stovky ľudí.
 

Viac o téme: UtečenciPápež FrantišekHumanitárne koridory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu