Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žoldnierska skupina Wagnerovcov chce do mája naverbovať 30-tisíc nových bojovníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

LONDÝN/MOSKVA - Šéf ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov vyhlásil, že do mája plánuje naverbovať zhruba 30.000 nových bojovníkov. Informovala o tom v sobotu televízna stanica Sky News. Prigožin hovoril o pokračujúcom nábore žoldnierov v audionahrávke, ktorú zverejnil na svojom účte na sociálnej sieti Telegram. Vagnerova skupina chce podľa neho do polovice mája rozšíriť svoje rady o približne 30.000 členov.

Šéf a majiteľ vagnerovcov už 10. marca oznámil, že v 42 ruských mestách začali fungovať vagnerovské náborové centrá. V novej nahrávke uviedol, že skupina v rámci tejto kampane získava 500-800 dobrovoľníkov denne. Na podporu svojich tvrdení však neuviedol žiadne dôkazy a stanica Sky News jeho slová nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

Angažujú sa v bojoch o Bachmut

Náborové centrá vagnerovcov podľa dostupných údajov často využívajú na svoju činnosť budovy rôznych športových centier a kluboch bojových umení. Vagnerovci sa výrazne angažujú v ťažkých bojoch o mesto Bachmut na východe Ukrajiny, ktoré sa ruské sily pokúšajú dobyť už od augusta minulého roku. V posledných mesiacoch sa Prigožin opakovane dostával do sporov s ruským ministerstvom obrany, pričom verejne kritizoval aj najvyšších predstaviteľov ministerstva či armády.

Mesto Bachmut
Zobraziť galériu (2)
Mesto Bachmut  (Zdroj: SITA/AP)

Šéf vagnerovcov niekoľko mesiacov uskutočňoval nábor medzi väzňami, pričom im sľuboval amnestiu v prípade, že boje na Ukrajine prežijú. Zrejme pod tlakom ministerstva obrany však začiatkom februára oznámil, že nábor vo väzniciach skončil. Podľa odhadov Pentagónu Vagnerova skupina naverbovala približne 40.000 bojovníkov z radov väzňov.

Viac o téme: Vojna na UkrajineWagnerovciPrigožinŽoldnierska skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu