Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Státisíce zamestnancov v Británii štrajkujú: Nepremáva ani londýnske metro

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Státisíce zamestnancov v stredu v Spojenom kráľovstve vstúpili do štrajku na protest proti pracovným podmienkam a nízkym platom.

V Londýne nepremáva metro a napríklad na stanici Tottenham Cour Road v centre britskej metropoly čakajú davy ľudí na iný spôsob dopravy. Hoci odbory a britská vláda vedú rokovania o zlepšení platov, do štrajku sa zapojili učitelia, zamestnanci verejnej správy, lekári, vodiči londýnskeho metra a redaktori BBC.

Streda 15. marec je v Británii tzv. rozpočtový deň (budget day), keď má minister financií Jeremy Hunt predstaviť návrh jarného štátneho rozpočtu. Jeden z organizátorov štrajku povedal, že jeho príčinou je "zlyhanie vlády pri financovaní nevyhnutných verejných služieb, ktoré ľudia potrebujú".

Stredajší protest potvrdzuje odhodlanie účastníkov dosiahnuť dohodu v dlho trvajúcom spore

Mick Lynch zo spoločnosti prevádzkovateľov vlakov The Rail Delivery Group (RDG) povedal, že stredajší protest potvrdzuje odhodlanie účastníkov dosiahnuť dohodu v dlho trvajúcom spore. "Útoky na dôchodky, podmienky a straty pracovných miest nebudú tolerované a cestujúca verejnosť musí pochopiť, že stanice s nedostatkom pracovníkov alebo bez pracovníkov, nie sú bezpečné," dodal a vyjadril odhodlanie pokračovať v štrajkoch dovtedy, kým to bude potrebné.

Viac o téme: ZamestnanciŠtrajkyLondýnVeľká BritániaNízke platy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu