Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podvod na voličoch! Známy youtuber si z parlamentu spravil holubník: Sladký život v Dubaji, do práce neprišiel ani raz

Japonský YouTuber bol vylúčený z parlamentu, dôvodom mala byť jeho neprítomnosť: Na zasadanie sa nedostavil ani raz Zobraziť galériu (3)
Japonský YouTuber bol vylúčený z parlamentu, dôvodom mala byť jeho neprítomnosť: Na zasadanie sa nedostavil ani raz (Zdroj: Getty Images)

TOKIO – Japonský parlament došiel k rozhodnutiu odobrať mandát známemu tvorcovi Jošikazu Higašitanimu. Ten sa od svojho zvolenia ešte v júli minulého roka na zasadaní poslancov nezúčastnil ani raz. K odobratiu mandátu došlo v Japonsku po prvýkrát za posledných 72 rokov. Do svojej domoviny sa vracať nechcel, údajne mu hrozil súd.

Archívne video:

Tokio - mesto kontrastov

Hlasovanie o osude poslanca prešlo japonským parlamentom v stredu (15. 3.) a za jeho ďalšiu neúčasť na správe štátu hlasovalo 235 poslancov, proti bol len jeden.  K vylúčeniu poslanca pre jeho pretrvávajúcu neúčasť došlo v Japonsku vôbec po prvýkrát, informuje portál The Washington Post. Päťdesiatjeden ročného youtubera s prezývkou GaaSyy sleduje viac než 1,2 milióna ľudí a jeho popularita mu pomohla dostať sa až k vrcholu zákonodarného procesu. Do Snemovne radcov ho za populistickú stranu NHK zvolilo až 287,000 voličov.

Poslanec japonského parlamentu Jošikazu Higašitani (GaaSyy)
Zobraziť galériu (3)
Poslanec japonského parlamentu Jošikazu Higašitani (GaaSyy)  (Zdroj: YouTube/ GaaSyy)

Ešte skôr v marci obdržal od vedenia japonského parlamentu pokyn, aby sa za svoju dlhodobú neprítomnosť osobne ospravedlnil. Tvorca žijúci v Dubaji  sa však rozhodol, že sa na zasadnutie, na ktorom mal svoju neprítomnosť vysvetliť nedostaví. Jošikazu tvrdí, že po jeho návrate do Japonska mu hrozí zatknutie pre prípad údajného ohovárania, ktorému by sa radšej chcel vyhnúť.

V japonskom parlamente za stranu NHK pôsobia len dvaja poslanci, prečom GaaSyy je jedným z nich. Proti vylúčeniu Jošiakazu z parlamentu sa postavil len jeho stranícky kolega Hamada Satoshi, upozornil portál BBC. Podľa Hamadu bolo jeho vylúčenie za neprítomnosť na zasadaniach ilegálne. Výbor však jednohlasne odhlasoval jeho vylúčenie. Jeho mandát by mal v najbližších dňoch prebrať iný člen strany.

Viac o téme: JaponskoPoslanecYouTuberGaaSyyJaponský parlamentVylúčený poslanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu