Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Izraelský premiér sa chystá do Berlína: Pred jeho návštevou prijali bezpečnostné opatrenia

Dosluhujúci izraelský premiér Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (2)
Dosluhujúci izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

BERLÍN - Berlínska polícia v utorok oznámila, že od stredy do piatku uzavrie pre verejnosť miesta spojené s návštevou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Informuje o tom správa tlačovej agentúry DPA.

Pre návštevu platí v Berlíne najvyšší bezpečnostný stupeň. Polícia obmedzí pohyb v okolí hotela Waldorf Astoria, spolkového kancelárstva a paláca Bellevue, kde sa má Netanjahu stretnúť s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Ohradené bude aj nástupisko č. 17 Pamätníka holokaustu na železničnej stanici Berlin-Grunewald, ktoré Netanjahu navštívi.

Protestné zhromaždenia pre návštevu

Pre návštevu bolo v Berlíne ohlásených niekoľko protestných zhromaždení, ale demonštrácie v blízkosti uzavretých miest budú umožnené len v obmedzenom rozsahu. Izraelský premiér na domácej scéne čelí búrlivým protestom v súvislosti s reformou súdnictva. Kritici ju považujú za ohrozenie deľby moci a demokracie. Aj prezident už vyjadril znepokojenie nad týmto kontroverzným plánom.

Znovuzvolený Frank-Walter Steinmeier
Zobraziť galériu (2)
Znovuzvolený Frank-Walter Steinmeier  (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, Pool)

Zákon na obmedzenie právomoci v Izraeli

Izraelský parlament v utorok v prvom čítaní schválil návrh zákona na obmedzenie právomoci najvyššieho súdu zrušiť platnosť zákonov, ktoré považuje za protiústavné. Návrh zákon parlament musí ešte schváliť v druhom a treťom čítaní.

Vláda premiéra Netanjahua, ktorého vládnuca koalícia zahŕňa ultraortodoxné a krajne pravicové strany, predstavila reformu súdnictva v januári. Nasledovalo desať týždňov celoštátnych demonštrácií. Netanjahu a minister spravodlivosti Jariv Levin tvrdia, že zmeny v justičnom systéme sú potrebné pre obnovenie rovnováhy medzi volenými predstaviteľmi a najvyšším súdom.

Viac o téme: Polícia BerlínBenjamin NetajahuIraelzský premiér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu